FETÖ/PDY operasyonlarında 671 gözaltı
Yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten FETÖ/PDY`ye yönelik geçen ay düzenlenen operasyonlarda 671 kişi gözaltına alındı.
Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik geçen ay düzenlenen operasyonlarda 671 kişi gözaltına alındı, bunlardan 164'ü cezaevinde bulunuyor.
Operasyonların başladığı 2014'ten bu yana 3 bin 146 zanlı gözaltına alındı, 629'u tutuklandı. Tutuklananların bir bölümü itirazlar üzerine ya da yargılama süreçlerinde serbest bırakıldı.
Alınan bilgilere göre, nisanda gerçekleştirilen operasyonlarda 671 kişi gözaltına alındı, bunlardan 164'ü cezaevinde bulunuyor. Yılbaşından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda ise gözaltı sayısı bin 346'ya ulaştı.
Devletin kaynakları FETÖ/PDY'ye aktarılmış
Muş merkezli 8 ilde başlatılan FETÖ/PDY soruşturmasında, şüphelilerin Sosyal Destek Programı (SODES) projeleri aracılığıyla terör örgütüne para aktardığı belirlendi. Zanlıların hayali iş teslimleri, malzeme alımı ve sahte fatura düzenleyerek terör örgütüne maddi destek sağladıkları iddia edildi.
Adıyaman merkezli FETÖ/PDY operasyonunda aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, SODES projeleri üzerinden kendilerine yakın firmalara 1,5 milyon lira aktardıkları ileri sürüldü. Adliyeye sevk edilen 14 kişiden 2'si tutuklandı.
İstanbul merkezli "himmet" operasyonu: 109 gözaltı
İstanbul merkezli 9 ilde, FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında 50 milyon lira finansal destek sağlandığı iddialarına yönelik soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda, aralarında Bank Asya çalışanlarının da olduğu 109 kişi gözaltına alındı. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Semih Serhat Dumankaya da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan, Halit Dumankaya'nın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.
Soruşturmada gözaltına alınan 41 Bank Asya çalışanı hakkında 2 müfettiş görevlendirilerek idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi. TMSF uzmanları ve mali şube ekiplerince "himmet" hesaplarına yönelik araştırmada, İstanbul'da örgüte maddi kaynak sağlayan 13 bin 600 kişi tespit edildiği belirtildi.
Gülen'den "banka kullanmayın" talimatı
FETÖ/PDY'ye yönelik 7 ayrı ana soruşturma kapsamında Ankara merkezli düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı 13'e yükseldi. Soruşturmayı derinleştiren ve şüpheli ifadelerinden yola çıkan polis, FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in, 17-25 Aralık operasyonları sonrası örgüt mensuplarına "bağış" ve "himmet" adı altında toplanan paraların kayıt altına alınmadan yurt dışına çıkartılması talimatını verdiğini tespit etti.
Kaynak Holding'de 14 şirkete daha kayyım atandı
Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturmada, 14 şirketin daha holdingle organik bağı olduğu belirlendi. Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı doğrultusunda, yeni tespit edilenlere de önceki şirketlerde görev alan 7 kişilik kayyım heyetinin atanmasına karar verildi. Holdinge yönelik soruşturma kapsamında bugüne kadar kayyım ataması yapılan şirket sayısı 72'ye yükseldi.
"Sınav soruları çalındı" dedi uyuşturucu ticaretinden dinlendi
ÖSYM tarafından iptal edilen 13 Eylül 2009'daki Polis Akademisi Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı sorularının çalındığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan gencin telefonunun, Bursa'da FETÖ/PDY'ye bağlı polislerin kurduğu alt örgüt tarafından usulsüz olarak "uyuşturucu ticareti yapmak" suçu uydurulup yaklaşık 2,5 ay dinlemeye alındığı ortaya çıktı. Cumhuriyet savcılığınca hazırlanan ve Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, örgütün lideri Fetullah Gülen ile 7 polisin yargılanması talep edildi.
"Şikede kumpas" operasyonu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY "Şikede kumpas" soruşturması kapsamında 28 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 49 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen 29 zanlıdan 12'si tutuklandı.
"Himmet" ve "burs" vermeyen iş adamları gözaltına alınmış
Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, aralarında eski KOM şubesi müdürü ve görevli polis memurlarının da bulunduğu zanlıların, kentte "himmet" ve "burs" vermeyen iş adamlarını gözaltına aldıkları ve kişisel hesaplarını usulsüz takip ettikleri öne sürüldü. Şüphelilerin, FETÖ/PDY yapılanması içinde yer alarak, dönemin milletvekilleriyle yapılan görüşmelerden elde edilen bilgileri örgütün sorumlularına ilettikleri iddia ediliyor.
İzmir, İstanbul, Ankara, Ordu, Antalya, Osmaniye, Afyonkarahisar, Kırıkkale, Aksaray başta olmak üzere birçok ilde FETÖ/PDY'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda 671 kişi gözaltına alındı, bunlardan 164'ü tutuklandı.
2 yılda bin 800 dolayında kişi gözaltına alındı
FETÖ/PDY'ye yönelik 2014'te "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan operasyon başlatılmıştı.
Operasyonlarda 2014 ve 2015'te yaklaşık 750'si polis, 80'i asker olmak üzere bin 800 dolayında kişi gözaltına alınmıştı. 2015 yılı sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 zanlı cezaevinde bulunuyordu.
FETÖ/PDY'ye yönelik bu yılın ilk 3 ayında düzenlenen operasyonlarda 675 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 187'si tutuklanmıştı.
Tutuklananların bir bölümü itirazlar üzerine ya da yargılama süreçlerinde serbest bırakıldı. AA