• DOLAR 34.583
  • EURO 36.256
  • ALTIN 2995.629
  • ...
"İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61'i hayvan kökenli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bölümünün hayvan kökenli olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekimler Odası, bundan dolayı, insan sağlığı ile hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınmasının mümkün olamayacağını açıkladı.

Gelişmiş ülkelerde insan ve hayvan sağlığı alanındaki çalışmaların ortak sürdürüldüğüne işaret eden Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Buna karşı ülkemizde ayrıştırma çabaları sergilenmektedir. Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmaktadır. Oysa insanlarda görülen hastalıkların yüzde 61 hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran yüzde 75’dir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir.” dedi.

“Veteriner hekimlik stratejik bir meslek”

Türkiye’de veteriner hekimliğe bakış açısını eleştiren Köse, “Gelişmiş ülkelerin eğitim politikası ve planlamalarında; kalite, verimlilik ve fayda-zarar analizleri temel alınmaktadır. Aynı zamanda; Ülke öncelikleri doğrultusunda hayat boyu eğitim felsefesini kabul eden bir eğitim sistemi oluşturulmaktadır. Ne yazık ki eğitim sistemimizde bu kriterlerin dikkate alındığını söylemek pek mümkün değildir. Gerekli araştırma ve altyapı çalışmaları yapılmadan kurulan fakülteler, hesaplanmadan arttırılan öğrenci kontenjanları, Veteriner hekimlik mesleği görev alanlarına müdahale eden meslek gruplarının karmaşası gibi sorunlar artarak devam etmektedir. Veteriner Hekimlik saygın ve stratejik bir meslektir. Her geçen gün sorumluluklarımız artmakta ve değişmektedir. Bu nedenle Veteriner Hekimliği mesleğine hizmet eden başta üniversitelerimiz olmak üzere tüm kurumların dünyadaki değişen şartlara ve yeniliklere uyum sağlamaları, biz veteriner hekimlerin de birey olarak yaşam boyu eğitim kuralını kabullenmemiz de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.” diye belirtti.

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’inin hayvan kökenli, yeni ortaya çıkan hastalıklarda ise bu oranın yüzde 75 olduğunu ifade eden Köse, “İnsan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır. Ve bizlerde bunun farkına varmalıyız.” diye konuştu.

Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi yapılırken sağlık sınıfı içerisinde yer alan veteriner hekimlikte uzmanlık eğitiminin başlatılamadığından şikâyet eden Köse, “YÖK Yasası’nda yapılan değişikliğe rağmen Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Yönetmeliği 2 yıldır tüm hazırlıkların tamamlanmasına rağmen hâlâ yayınlanamamıştır. 30 yıldır yapılamayan Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi ile ilgili hazırlanmış olan yönetmeliğin vakit geçirmeden yayınlanması gerekmektedir. AB uyum çerçevesi kapsamında yürütülen ‘Mesleklerin Tanınması’ ve ‘Mesleklerin Serbest Dolaşımı’ konulu çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, AB katılım öncesinde, sürekli eğitimi ve bu konudaki yasal düzenlemelerin yapılmasını daha da önemli hale getirmektedir.” dedi.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki veteriner hekim sayısının her geçen gün azaldığını, var olan veteriner halk sağlığı ile ilgili birimlerin de kapatıldığını savunan Köse, “Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemelerde, her nedense anlaşılmaz bir tavırla veteriner hekimler hep mağdur edilmiştir. Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlere verilen değerin, Ülkemizde de verileceği günlerin gelmesini umut ediyoruz.” diyerek veterinerlik konusundaki sıkıntılarını dile getirdi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir