• DOLAR 32.54
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2454.82
  • ...
Mardin'de esrarengiz hayvan ölümleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe’ye bağlı Gürmeşe (Badina) köyünde 15 gün içerisinde bilinmeyen bir nedenden dolayı yaklaşık 250 küçükbaş hayvan telef oldu. Hayvanları telef olan köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

Geçim kaynakları hayvancılık olan sadece Gürmeşeli köyü sakinleri, yaşanan ölümlere bir anlam veremediklerini belirttiler. Tarım İl Müdürlüğünden yetkililerin köye geldiğini ve numune aldıklarını ifade eden köylüler, henüz bir netice alamadıklarını, hayvan ölümlerine neden olan hastalığa bir an önce çare bulunması gerektiğini söylediler.

İlaç kullanmalarına rağmen hayvanlarının gözlerinin önünde bir bir telef olduklarını söyleyen köy sakinlerinden Mahmut Kesen, şunları dile getirdi:

250 hayvan telef oldu

“Tüm olaylar 15 gün içerisinde oldu. Köyde hayvanların sakatlanması, ağızlarında yara çıkması üzerine ilçe tarıma gidildi ve veteriner getirildi. Her gelen bir çuval ilaç verdi. Ama tüm müdahalelere rağmen bu hastalığın önünü alınamadı. Şimdiye kader köy genelinde aşağı yukarı 250 hayvan telef oldu. Bugün çok iyi gördüğünüz hayvanın yarın yürüyemediğini, dişlerinin titrediğini görüyorsunuz. Ateşleri yükseliyor ve düşüp ölüyorlar. Köyün geçim kaynağı sadece hayvancılıktır. 3 bin nüfusluk 80 hanelik bir köyüz. Her evde en az 12 çocuk var.  Büyük mağduriyet yaşıyoruz.  Bizim tek isteğimiz devlet gelsin ve bu hastalığa bir çözüm bulsun.”

“Her gün hayvanlarımız ölmeye devam ediyor”

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin aldıkları numuneleri Ankara’ya göndereceklerini belirten Kesen, “Mardin İl Tarımı geldi, ilçe tarım geldi ve kendilerine göre bir araştırma yaptılar. Bir iki tene ölü koyunun kafasını kestiler, kalbini yardılar, kendilerine göre numune aldılar. Bunları Ankara’ya havale edeceğiz dediler. Devlet burayı karantinaya mı alacak, ne yapacak bilmiyoruz, bekliyoruz. Ama her gün hayvanlarımız ölmeye devam ediyor.” diyerek yaşadıkları çaresizliklerini dile getirdi.

Köylülerden Ahmet Malgir ise hayvancılıktan başka hiçbir gelirinin olmadığı, şimdiye kadar 20 küçükbaş hayvanının telef olduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi.

Köylü Kemal Malgir de “Hayvanlarımızın hangi hasatlıktan ölüyor bilmiyoruz. Her gün telef oluyorlar ve çok mağduruz. Köy genelinde ortalama 250-300 koyun öldü.” dedi.

“Elimizde kalanlar da ölürse bu saatten sonra ne ederiz”

Yetkililerin bir an önce kendilerine yardım etmesini isteyen Necmeddin Malgir isimli bir başka köylü de “Her birimizin yaklaşık 15 nüfusu var ve sadece gelir kaynağımız bu hayvanlardır. Devlet bize sahip çıkmasa kim sahip çıkacak. Elimizde kalanlar da şayet ölürse kim bize ne verecek, ne edeceğiz bu saatten sonra.” diye konuştu. (Mehmet Aslan-İLKHA)

















































Bu haberler de ilginizi çekebilir