• DOLAR 34.659
  • EURO 36.555
  • ALTIN 2943.902
  • ...
Gaziantep`te kulak ameliyatında bir ilk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde, 5 yıldır işitme kaybı yaşayan ve kulak kireçlenmesi teşhisi konulan İsa Yalçın (22) yapılan muayene,tetik ve tahlil sonucunda  sağ kulakta Otoskleroz (Kulak kireçlenmesi) teşhisi konularak ameliyatına karar verildi.

Doç.Dr. Cengiz Durucu gözetiminde KBB uzmanı tarafından başarıyla İlk defa üniversite hastanesi dışında bir hastanede Op.Dr . Secaattin Gülşen  ameliyat  gerçekleştirildi.   Stapedektomi ameliyatı ile ilgili bilgi veren Dr. Gülşen, teknolojiyi takip ederek bir ilke daha imza atarak bu ameliyatı başarılı bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Gülşen, “Otoskleroz, halk arasında “kulak kireçlenmesi” olarak da bilinen bir hastalık türüdür. Bu hastalık orta kulakta bulunan üç kemikçikten, en küçük ve en iç kısımda yer alan stapes dediğimiz üzengi kemikçiğinin, hareketsiz hale gelmesiyle kendini gösterir. Kireçlenme bu kemikçiğin, iç kulak penceresine yapıştığı yerde etkili olur ve onun ses titreşimleriyle oluşan hareketini kısıtlayıp ve bu titreşimlerin iç kulağa verimli şekilde aktarılmasına engel olur ve böylece iletim tipi işitme kaybına yol açar.”ifadelerini kullandı.

Hastaların çoğunda rahatsızlık yaşanan kulakta çınlama söz konusu olabildiğini ve bu durumun çoğu hastanın iki kulağında eş zamanlı olarak meydana geldiğini belirten Gülşen, “Otoskleroz hastalarının şikayetlerinden biri, yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerleyen işitme kaybıdır. En temel şikayetin de bu olduğu söylenebilir. Hastaların çoğunda, rahatsızlık yaşanan kulakta, çınlama söz konusu olabilir ve bu durum çoğu hastanın iki kulağında eş zamanlı olarak meydana gelmektedir.  Yıllar içerisinde yerleşen ve ciddi iletişim problemine yol açan işitme kaybı ve çınlama, bu hastalığın en önemli iki belirtisi olarak sayılmaktadır. Bayan hastalar, genellikle, eğer hamilelik durumları varsa, gebelik dönemlerinde işitme kaybının daha hızlı ilerlediğini ifade etmektedirler. Stapedektomi, Otoskleroz tedavisi için günümüzde kabul edilen ve bütün dünyada yaygın olarak uygulanan temel ameliyattır.”şeklinde konuştu.

Otoskleroz ameliyatının toplam süresinin bir saat civarında olduğunu belirten Gülşen, “Stapedektomi; kireçlenen, hareket etmez hale gelen üzengi ya da tıptaki deyimiyle stapes kemikçiğinin bir protezle yer değiştirmesi esasına dayanır ve belli bir seviyenin üzerinde işitme kaybının bulunduğu durumlarda uygulanır. Sıklıkla kulak kanalı içinden yapılan bu ameliyatta kulak arkası veya kepçesinde herhangi bir ameliyat izi olmamaktadır. Kulak zarı, özel cerrahi yöntemlerle kaldırılarak orta kulak boşluğuna girilir. İşlem stapes ya da halk arasında bilinen adıyla üzengi kemikçiğinin, kireçlenme sonucu hareketsiz kalmasının ardından, bu kemikçiğin tabanına açılan ve ancak protezin pistonunun girebileceği boyutta oluşturulan minik bir delik ile, protezi iç kulağa doğru bir miktar uzatıp, protezin çengelini ortada bulunan kemikçiklerden inkus ya da örs kemikçiğinin koluna takma esasına dayanır.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir