• DOLAR 32.501
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2420.321
  • ...
Davutoğlu: `Geri kabul ancak vize muafiyeti ile uygulanır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

İLLEGAL GEÇEN GÖÇMEN SAYISI DÜŞTÜ

Kasım ayında illegal geçen göçmen sayısı 3 bine daha sonra ise 130 civarına kadar düştü. Bazı günler hiç geçmedi. Bazı günler de 10 gibi rakamlarda kaldı. 

Türkiye sığınmacılar konusunda sınanacak bir ülkedir. Hiç kimse kendi isteği dışında bir yere gönderilmedi. 3 milyar EURO'luk bir miktar söz konusuydu. Bu daha sonra 6 milyar EURO'ya çıktı. Bugün burada görünür kılmak için bulunduk. Türkiye verdiği her sözü tutmuştur. 

33. FASLIN AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ HIZLANDI

Avrupa Birliği'nin bu çerçevede gerekli adımları atacağını düşündüğümü belirtmek isterim. Türkiye halkı için vize muafiyeti hayati bir konudur. Gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Yine Haziran ayında 33. faslın açılması için çalışmalarımız hızlandı. 

MERKEL EN BAŞINDAN BERİ İNSANİ TAVIRLAR SERGİLEDİ

Görüdüğünüz gibi AB ve Türkiye olarak ilişkilerimizi yeni bir stratejik zemine oturtmuş bulunuyoruz. Sayın Angele Merkel, en başından beri insani tavırlar sergiledi. Çok eleştirildi ama kendisine de ifade ettim tarihin altın sayfasına yazılırlar. 

Bugün yeni bir gündür. Bugün Suriyeli mültecilerin umut günüdür. Türkiye ve Almanya sığınmacılar için beraberdir. 

AB VE ALMANYA İLE TEK BİR GAYEMİZ VAR

Üzerinde bir çok yorum yapıldı. Ama şunu ifade etmek isterim. Hem Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var.

İnsani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'nin ne de Avrupa Birliğinin tek başına üstlenmesi gereken bir meseledir.

GERİ KABUL ANCAK VİZE MUAFİYETİ İLE UYGULANIR

Türkiye AB'nin en büyük özelliği ahde vefadır. Bu paket hem mültecilere yardıma yönelikti hem de Türkiye-AB ilişkilerini yeni bir zemine oturtmaya yönelikti. Geri kabul anlaşması ancak vize muafiyeti ile uygulanır. Biz bunun pozitif bir yöntemle devam etmesini istiyoruz.

Meclis geç vakitlere kadar çalışmalarını sürdürdü. Biz gerekli adımları atacağız. AB'nin de gerekli adımları atacağını düşünüyorum. Zaten vize muafiyeti uygulanmazsa, geri kabul anlaşması da uygulanmaz.

YAPTIKLARI HER FAALİYET KARŞILIĞINI BULACAK

Kilis'te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Türkiye'ye yönelik her türlü tehdide karşı en kararlı tutumu sergilemeye devam edeceğimizi ifade ediyorum.

Gerek Suriye rejiminin baskıları, zulmü, gerekse DEAŞ, PKK, YPG diye terör örgütlerinin Türkiye'ye dönük olarak yaptığı her faaliyet mutlaka mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşılığını bulacak.

DONALD TUSK: TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK TEK ÜLKEDİR

Türkiye ile AB arasında düzensiz göçün engellenmesi açısından ortaya bir irade koyduk. Bu ziyareti bunun devamı olarak gerçekleştirdik. Mart ayında imzalanan anlaşma sonrasında yasa dışı göçlerde azalma oldu. Süreç yasadışı göçten yasal göçe evrilmeye çalışıyor.

Türkiye, bugün tüm dünyada göçmenleri nasıl barındırmamız gerektiğine dair dünyaya örnek olacak tek ülkedir.En önde gelen ülkedir. Türkiye'ye bu konuda kimsenin ders verme durumu yoktur. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir