Harran Ovasında 'Beyaz Altın'ın ekimine başlandı
GAP'ın başkenti Şanlıurfa'nın vazgeçilmez ürünü olan ve 'Beyaz Altın' diye tabir edilen pamuğun ekim işlemine başlandı.
Türkiye’nin en verimli tarlaların yer aldığı Harran Ovasında Nisan ayından itibaren havaların ısınmasıyla birlikte birçok çiftçi, pamuk ekme hazırlığına başladı. Nisan ayında hazırlanan tarlalar sulandıktan belli sonra pamuk tohumları tarlalara ekilir.
Şanlıurfa’da birçok çiftçinin geçim kaynağı olan pamuğun son yıllarda fiyat düşüklüğünden dolayı oranı düşse de yapacakları başka bir işleri olmayan bazı çiftçiler pamuk ekmeye devam ediyor.
Bu yıl havaların erken ısınmasından dolayı pamuk ekme işine erken başladıklarını ifade eden çiftçi İsmail Demirel, yaklaşık on beş gündür çiftçilerin tarlaları hazırlamak için sulamasına başladığını söyledi.
Pamuk sezonu ve ekiminin başlamasıyla ilgili konuşan Demirel, “Benim sadece otuz dönüm tarlam var ve geçim kaynağım olduğu için tarlamı bu yıl da pamuk için bıraktım. Bir kaç gün sonra ekmeye başlayacağız ve Aralık ayına kadar bu tarlada ailece çalışacağız.” diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl ve önceki pamuk ürününün fiyatı çok ucuzladığını ifade eden Demirel, “Umarım diğer yıllarda olduğu gibi bu yılda emeğimiz boşa gitmez. Çünkü biz Ramazan ayı da dâhil olmak üzere altı-yedi ay bu sıcakta emek veriyoruz. Satış vakti geldiğinde ise ürünlerimiz ancak masraflarımızı kapatıyor.” dedi.
Bölgede bilinçsizce yapılan sulamadan şikâyetçi olan Halil Aslan adlı çiftçi ise pamuk sulamasıyla ilgili şunları söyledi: “Pamuk sezonu sulama sezonu başladı. Ben çiftçilerimizden şunu istiyorum. Herkes sulamasını bilinçli yapsın çünkü tarlalarımız gün geçtikçe çoraklaşıyor. Başta ben olmak üzere bölgede çok bilinçsiz sulama yapıyoruz. Sulamayla ilgili yetkililerden eğitim verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Yılmaz-İLKHA)