• DOLAR 32.421
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2441.32
  • ...

Şanlıurfa`da hayata geçirilecek Pamuk Borsası ve Lisanslı Depo Projesi, pamuğun uygun koşullarda depolanmasını sağlamanın yanı sıra, ürün senetleri sayesinde çiftçilere ve KOBİ'lere kolay kredi temin etme imkanı oluşturarak, bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Tekstilden gıdaya, film malzemesi yapımından hayvancılık sektörüne kadar, 50`den fazla sanayi kolunun en önemli hammaddesi olan pamuk, dünyanın her yerinde yetişmediği için, 'beyaz altın' olarak da adlandırılıyor. Ekolojik yapısı nedeniyle bu üretim alanında şanslı ülkelerin başında gelen Türkiye, Çin, Amerika, Hindistan, Pakistan ve Özbekistan ile birlikte dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 75`ini gerçekleştiriyor.

Türkiye`de pamuk üretiminin  yüzde 42`si ise Şanlıurfa`da yapılıyor. Bu büyük üretim, GAP çiftçilerinin ve pamuk hammaddesini işleyen KOBİ`lerin en önemli gelir kaynağını oluşturuyor. Orta vadede Şanlıurfa`daki sulanabilir arazilerin artacak olması ise pamuk ekim alanlarının genişlemesiyle birlikte bölgenin refah seviyesinin yükselmesi beklentisini doğuruyor. Ancak bu beklentinin gerçeğe dönüşebilmesi için bölgede yetiştirilen pamuğun diğer illerle rekabet edebilecek seviyeye yükseltilmesi gerekiyor.

“Pamuk borsası ve lisanslı depo, geliri ve rekabeti artıracak”

İyi kalitede ve bol miktarda üretilen pamuğun Şanlıurfa`yı gerek çiftçiler gerekse KOBİ'ler açısından rekabet edebilirlik konusunda öne geçirmesi gerekirken, bu avantaj sağlıklı bir altyapı olmadığı için doğru değerlendirilemiyor. Talebi tüm yıla yayılan pamuk ancak kısa hasat döneminde elden çıkarılmaya çalışılıyor ve uygun koşullarda depolama olanakları olmadığı için, diğer illere gönderiliyor. Bundan dolayı elde edilecek katma değer düşerken, nakliyede de sorunlar yaşanıyor, maliyetler artıyor ve ürün kalitesinde kayıplar yaşanması nedeniyle kaynaklar boşa harcanıyor.

Bu sorunu çözüme kavuşturmak için Şanlıurfa Ticaret Borsası tarafından Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Şanlıurfa Pamuk Borsası ve Lisanslı Depo Projesi, bölgede pamuğu üreten çiftçilere ve işleyen KOBİ'lere sağlıklı bir altyapı hazırlayarak pamuktan elde edilen geliri ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

“Ürün senetleriyle kalite ve verimlilik kaybına son”

Proje kapsamında Şanlıurfa`da yaklaşık 25 bin ton lif pamuk kapasiteli, ortak kullanımlı, Türkiye`nin en büyük lisanslı pamuk deposu kuruluyor. Daha kaliteli ve verimli üretim için tesiste ayrıca analiz ve değerlendirme laboratuvarları, çiftçi eğitim hizmetleri ve alım-satım müzayede salonları da yer alıyor.

Proje sayesinde çiftçiler ürettikleri pamuğu güvenli, sağlıklı ve sigortalı şekilde depolarken, alacakları pamuk ürün senetleri sayesinde kolay kredi temin edebilecekler. Pamuk satışı tüm yıla yayılacağı için çiftçiler ürünlerini en iyi fiyattan pazarlayabilecek, modern laboratuvar koşullarında ürünlerinin standartları belirlenip tescilleneceği için de çok sayıda alıcının getirdiği rekabetten de yararlanacaklar.

KOBİ`ler ise başta işletme, depo inşa etme maliyetlerinden kurtulmanın yanı sıra, sağlıklı depolama yoluyla talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki lif pamuğu güvenli bir şekilde kısa zamanda tedarik edecekler. Ürün senetleriyle fiyat dalgalanmalarından korunan KOBİ'ler,  ayrıca pamuk ticaretinin kayıt altına alınmasına, daha kaliteli üretimin teşvikine ve depolama zayiatının en aza indirilerek milli ekonomiye katkının yükseltilmesine de zemin oluşturacak. (İLKHA)