• DOLAR 32.458
  • EURO 34.805
  • ALTIN 2439.902
  • ...
Nusaybin`de 38 günlük bilanço
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin`in Nusaybin ilçesinde PKK`lilerce açılan çukurların kapatılması ve oluşturulan barikatların kaldırılması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağı 38`inci gününe girdi.

Fırat ve Dicle`de çatışmalar sürüyor

120 bin nüfuslu Nusaybin`in 15 merkez mahallesi bulunuyor. Bunlardan Fırat, Dicle, Abdulkadirpaşa, Yenişehir ve Zeynel Abidin mahallerinde çukur ve barikat var. Bu mahalleler ilçe nüfusunu yüzde 80`ini barındırıyor. Sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Mart`tan beri çatışmalar Fırat ve Dicle mahallelerde sürüyor.

Çatışmaların yaşandığı mahallerden yeni görüntüler

Binlerce insanın evini barkını terk ettiği ilçede objektiflere takılan görüntüler çatışmaların şiddetini ve içler acısı halini ortaya koyuyor. Çatışmaların yoğunlukta yaşandığı bölgelerde altyapı ve üstyapı tahrip olurken, hemen hemen bütün evlerin zarar gördüğü görüldü.

275 PKK`li öldürüldü

38 gündür devam eden çatışmalarda 45 asker ve polis hayatını kaybetti. Resmi açıklamalara göre düzenlenen operasyonlarda ise 275 PKK`li öldürüldü. İlçede 176 barikat kaldırıldığı ifade edilirken 573 el yapımı patlayıcının da imha edildiği kaydedildi.

Kullandıkları evleri ateşe veriyorlar

Evlerini terk etmek zorunda kalan halkın evlerini ve eğitim kurumları kullanan silahlı PKK`liler, daha sonra ateşe veriyor. Geçtiğimiz günlerde Nusaybinli çocukların eğitim gördüğü Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu ile Atatürk Lisesi`ni ateşe veren PKK`liler, şimdi de böbrek yetmezliği yaşayan vatandaşların hizmet veren Nusaybin Diyaliz Merkezi`ni de ateşe verdi.

Günde binlerce insanı ağırlayan tarihi çarşı tahrip olmuş

Nusaybin Kaçakçılar Pasajı olarak bilinen Amerikan Pazarı`na ait bir fotoğraf sosyal medya sitesi Facebook'ta paylaşıldı. Kim tarafından paylaşıldığı öğrenilemeyen fotoğrafta günde birlerce insanı ağırlayan çarşıda büyük tahribat olduğu görüldü.

Sadece insanlar değil hayvanlar da etkilendi

Çukurlar, barikatlar, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sadece insanları değil hayvanları da etkiledi. İlçede birçok hayvan telef oldu. Aç kalan hayvanlar hayatta kalmak için bir birini yemeğe başladı. Bazı köpekler, yakaladıkları kedileri yediği belirtildi.

Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Fırat ve Dicle mahallerinden kaçan hayvanlar, çukur, barikat ve operasyonun olmadığı Selahaddin-i Eyyübi mahallesinde toplandılar. Yasak nedeniyle aç kalan kedileri gören mahalle sakinden K.M, canı pahasına evinden aldığı yiyecekleri kedileri yediriyor.

“Rabbim hakkımızı bırakmasın!”

Duruma tepki gösteren ilçe halkından Selman T, 120 nüfusluk ilçede 100 bin kişinin evlerini barklarını terk ettiğini ifade ederek halk için yola çıktıklarını iddia edenlerin halkı muhacir ettiklerini söyledi. Selam T, “Bence söyleyecek bir şey kalamadı. Sözler tükendi. Nusaybin`in halini görüyorsunuz. Güzel Nusaybin`imizi ne hale düşürdüler. Yazık değil mi ne istiyorlar bu halktan. Birde sizin için bunu yapıyoruz diyorlar. Hani bizim içindi? Bizim için bizi muhacir mi ettiniz? Yollara düşürdünüz ne işimiz ne gücümüz ne malımız kaldı. Kobani, Kobani diyenler Nusaybin`i Kobani`ye çevirecekler. Rabbim hakkımızı bırakmasın başka ne diyebiliriz ki.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)














 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir