`Diyarbakır`da İslam kardeşliğini gördük`
Peygamber Sevdalıları Platformu`nun Diyarbakır`da düzenlendiği tarihi Kutlu Doğum etkinliğine katılan Kocaeli`deki STK temsilcileri ve vatandaşlar, Diyarbakır`da doğan Muhammedî güneşin tüm dünya için umut kaynağı olduğunu söyleyerek etkinlikte İslam kardeşliğini müşahede ettiklerini belirtti.
Kocaeli`den, Peygamber Sevdalıları Platformu'nun 18 Nisan'da Diyarbakır'da düzenlediği tarihi Kutlu Doğum etkinliğine katılan STK temsilcileri ve vatandaşlar, Diyarbakır`da doğan Muhammedi güneşin tüm dünya için umut kaynağı olacağının altını çizdiler.
"Kutlu Doğum Peygamberi anlatmak için bir fırsat"
Etkinliğe katılan Kocaeli Zeynep-Der (Zamanın Zeynebi) Kurucu Başkanı Yazar Sabiha Ateş Alpat, Kutlu Doğum etkinliklerinin Peygamberi anlatmak için bir fırsat olarak yapıldığını söyledi.
"Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; herkesin içi rahat olsun kimse zannedildiği gibi yeni yaş günü kutlaması yapmıyor. Bundan emin olun." diyen Alpat, "Kutlu doğum haftası vesilesiyle Peygamberin (sav) anlaşılmasına katkı sağlamak için tüm çabalar. Dünyaya gelişi sebebiyle Kutlu Doğum haftası vesile edilerek binlerce siyer kitabı dağıtılmış. Sınavlar tertip edilmiş ve siyer kitapları okutulmuş. Hemen hemen her evde Peygamberin konuşulmasına fırsat oluşturulmuş. Bakmayın medyanın binlerce dediğine. Yüz binlerce insanı bir araya toplamış ve Peygamber anlatılmış. Tüm cadde ve sokaklar tevhit bayrakları O'nun (sav) adıyla donatılmış, broşürler dağıtılmış vb. daha nice alt çalışmalar. Ucuz bir söylem ile "Bidat" değil mi? demek insaf dışıdır." ifadelerine yer verdi.
Oradaki heyecanı yakından gördüklerini dile getiren Alpat, "Halk artık risklerle yaşamayı öğrenmiş. Suriçi'ne gittiğimizde kendimi çocukluğumdaki sıkıyönetim günlerinde hissetim, bizce garip olan bu durum ordaki halk tarafından kanıksanmış. Sıkıntılı sürece rağmen etkinliğe katılımın yüksek olması takdire şayandır. Bu süreçte etkinliğin yapılması çok güzel ve anlamlı bir cesaret ister, Peygamber Sevdalıları Platformu bu cesaret örneğini göstermiştir." dedi.
Kur'an-ı Kerim`de bahsedilen kardeşliğe orda şahit olduklarını dile getiren Zeynep-Der Üyesi Neşe Kasapbaşı ise etkinliğe katıldıkları için çok mutlu olduklarını ifade ederek gelecek yıllarda ailesiyle birlikte etkinliği katılmayı arzu ettiğini dile getirdi.
Kocaeli İmam Hatipler Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) Komisyon Başkanı Nebi Karakoyun, bölgeyi uzaktan tahlil etmenin sağlıklı olmadığını söyledi.
Karakoyun, "Öncelikle gitmemiz için emek sarf eden herkese teşekkür ediyoruz, böyle bir programda yer almak bizim için onur verici, oraya gitmek hep aklımızdaydı, bu etkinlik vesile oldu." diyerek şöyle konuştu: "Şunu net gördük ki orda kavmiyet adına bir şey yok; her şey ümmet penceresinden değerlendiriliyor. Sürekli basından takip ediyorduk fakat oraya gidince meselenin çözüm boyutunun kolay olmadığını gördük. Meseleleri anlamak için oraya gitmek şarttır. Programa bu denli büyük bir katılımın olması bizi şaşırttı, bir o kadar da umutlandırdı."
"Kardeşlerimize destek olmak için gittik"
Bölgedeki zorlu süreçte Müslüman kardeşlerine destek olmak için Diyarbakır'daki Kutlu Doğum etkinliğine katıldığını söyleyen esnaf Ekrem Sevil, "Diyarbakır buradan farklıydı, zaten gitmeden önce bu konuda bizi uyaranlar vardı, 'gitmeyin ne gerek var' tarzında, fakat biz gidip oradaki kardeşlerimizle kucaklaşmak istedik, hamd olsun neticesini de aldık. Diyarbakır`ın çok gelişmiş ve güzel bir ortamı var. Orda İslam kardeşliğini gördük, köylerdeki kardeşlerimizde İslami bir mutluluk vardı. Etkinliğe katılım çok yüksekti ve bir bayram havasında geçti, bu bizi şaşırttı. Şunu görmüş olduk ki Diyarbakır`da Müslümanların söz sahibi olmadığı hiçbir hesap tutmaz." diye belirtti.
"Yakıp yıkan bir halk değil tamamen İslam ahlakıyla ahlaklanmış bir halk var"
Abdulhalim Polat isimli esnaf ise İslam'ın bütün hassasiyetlerini kuşanan bir halk gördüklerini söyledi. Polat, "Orda yaşayan halk çok misafirperver ve mert bir halk. TV`lerdeki gibi yakıp yıkan bir halk değil tamamen İslam ahlakıyla ahlaklanmış bir halk var. Diyarbakır köylerini gezerken 90`lı yıllarda şehit edilmiş şehitlerin hayatlarını dinledik, şuna müşahede ettik ki bu etkinlikler birkaç yılın semeresi değilmiş, bu etkinlikler bundan 20 yıl 30 yıl önce birlerinin hayal ettiği etkinliklermiş.`` dedi.
Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Mertcan Ören de etkinlik izlenimlerini şöyle ifade etti: "Oradaki insanlarla tanıştık çok mütevazı ve ehli dava insanlar, bu benim için çok önemliydi. Geçmişten bugüne oradaki insanlar İslam`a sarılmış, birçok mağduriyete rağmen İslam`dan vazgeçmediklerine şahit olduk, samimi mücadele bugün de veriliyor, birçok sıkıntıya rağmen devam ediyor. Etkinlikteki atmosfer ise çok anlamlıydı, Peygamberin mesajları her tarafa yayılıyor, bu tam da bir tebliğ hareketidir çok mutlu kaldım. (Enes Çetin, Ersin Şahin- İLKHA)