"Tarihsiz yumurta satışı yapanlara denetim yapılsın"
Batmanlılar, üzerinde tarih yazılmayan yumurtaların satışlarına ilişkin iş yerlerine denetim yapılmasını istedi.
Vatandaşların günlük olarak tükettiği ve üzerlerinde tarih yazmayan yumurta satışlarının kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurgulayan Batman halkı, Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerin konuyla ilgili denetim yapmasını istedi.
Batmanlılar, kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi üzerinde yazılmamış olan yumurtaların toptan veya perakende olarak satışa sunulmaması gerektiğini belirtti.
Yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliğinin, Silvan ve Bismil ilçesinde uygulanmasına rağmen Batman’da bu konuda bir gelişmenin görülmediğini öne süren vatandaşlardan Cemal Ekin, “Bazı büyük marketlere gittiğimiz zaman yumurtaların üzerinde son kullanma tarihleri yazıyor. Ama Batman’da bulunan bütün marketlerde ve bakkallarda böyle bir durum bulunmamaktadır. Yumurtadan daha fazla verim almamız için denetimlerin olması gerekiyor. Malum, önümüz yaz ve ilimizde yazın pastırma sıcakları var ve yumurtalar sıcaklara karşı epeyce dayanıksız olduğunu yetkililer bizden daha iyi bilmekte ve duruma bizden daha vakıf durumda. Devletin çıkardığı bir kanunu, devletin yetkili organları niye takip etmemekte, anlamakta güçlük çekiyorum.” dedi.
Diğer il ve ilçelere olduğu gibi Batman’da da denetim yapılmasını istediklerini belirten esnaf Hakan Yılmaz, “Birçok konuda ikinci veya üçüncü sınıf vatandaş kategorisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Bari yumurta konusunda biraz hassas davranılsın. Yumurta her kesimin tükettiği bir ürün olması sebebiyle, 20 Aralık’ta yürürlüğe giren tebliğin, sıcaklar daha da bastırmadan Batman’da da yürürlüğe konulmasını istiyoruz. Özellikle piyasaya yumurta servis eden firmalar üzerinde denetimlerin sıklaşması için, ilimizde bulunan yetkili organları göreve çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Denetimlerimiz aralıksız devam ediyor”
Öte yandan konuyla ile ilgili görüşünü aldığımız İl Gıda Şube Müdürü Hakan İleri, 8 gıda denetçisinin olduğunu ve gıda denetimlerinin aralıksız devam ettiğini söyledi.
İleri, “8 Gıda denetçisi her yere bakamıyor. Yumurtacı, kasap, lokantalara bakan veteriner hekim arkadaşlarımız iki tanedir. Yumurtasına, kasabına, pilicine, yemekhanelere, yemek fabrikalarına, lokantalara bu iki arkadaş bakıyor. Bu arkadaşlar her gün denetime çıkıyorlar ama bu denetimler yeterli mi derseniz, yeterli değil. Şehir büyük, yetişemiyoruz. Yumurtalar da denetleniyor, denetlenmeyen hiçbir işletme yoktur. Sadece ekip azlığından dolayı yeterli denetleme yapılamıyor.” diye konuştu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)