'Krizle Mücadele Eden Şehirler' çalıştayı düzenlendi
Gaziantep'te Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 'Krizle Mücadele Eden Şehirlerde İnsani Eylemlerin Geliştirilmesi' çalıştayı düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Krizle Mücadele Eden Şehirlerde İnsani Eylemlerin Geliştirilmesi Çalıştayı”nın açılışında konuşan Büyükelçi Adnan Keçeci, Suriye'deki olaylar nedeniyle 2’inci dünya savaşından bu yana en büyük insani trajedinin yaşandığını söyledi.
Özel bir otelde düzenlenen çalıştaya, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Sekreteri Mehmet Duman, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, uluslararası yardım kuruluşu IMPACT Initiatives Kıdemli Program Yöneticisi Megan Passey, ulusal ve uluslararası insani yardım kuruluş temsilcileri ve STK’lar ile davetliler katıldı.
Uluslararası toplumun bu alanda çok daha büyük iş yapması gerektiğine işaret eden Keçeci, şunları kaydetti: “Bu insani boyut konusunda Gaziantep çok büyük işler başardı ve sınavdan başarıyla geçti. Başarısını da devam ettiriyor. Gaziantep resmi kurumları, sivil toplum örgütleriyle tam bir işbirliği içerisindedir. İnsani krizi önleme anlamında büyük projeler geliştiren Gaziantep, uluslararası alanda da bunların kabul görmesini sağlıyor. Gaziantep, sadece karşıdan gelen insanların ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda proje geliştiriyor. Gaziantep uluslararası alanda işbirliğinin geliştirilmesi konusunda büyük bir çaba da gösteriyor. Bu tip toplantılar, bu alandaki çalışmalara da destek sağlayacaktır. Bu anlamda Dışişleri Bakanlığı olarak elimizden gelen desteği sağlıyoruz.”
Daha sonra kürsüye gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de konuşmasında, dünyanın çok büyük bir sınavdan geçtiğini ve 2’inci dünya savaşından sonra dünyanın en büyük göç hareketiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
Sürecin en iyi şekilde yönetilmesi için araştırma yaparak gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Şahin, “Bu olaylar olmaya başladığı zaman komşu hakkı, insanlık hakkı adına ve ensar-muhacir inancından medeniyetinden gelen bir şehrin yaşayanları, bu ülkenin yaşayanları olarak dünyaya büyük bir insanlık sınavı verdik. Hamd olsun insanı ve vicdani olarak hepimiz bu sınavdan geçtik ve alnımızın akıyla bu süreci yönetiyoruz.”dedi.
Suriye’deki iç savaşın başlamasıyla yaşanan göç krizini en az zararla, nasıl fırsata dönüştürüleceği konusunda çalıştay yaptıklarını hatırlatan Şahin, çalıştay sonucunda 4 ana başlığın ortaya çıktığını, bunların eğitim, sağlık, güvenlik ve istihdam olduğunu belirtti.
Sağlıkta fırsat eşitliğini sağladıklarını ifade eden Şahin, kayıt dışı çalışmaların önüne geçmek için “Gaziantep Modeli” olarak adlandırılan kota sistemiyle Suriyeli mültecilerin sistemin içerisine dâhil edilerek çalışmaya başladıklarını anlattı.
Birliğin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, “Birlikte rahmet, bereket ve barış var. Ortadoğu ve Batı Asya aslında dünya barışı için çok önemli bir alan, bir nefes. Nefes olmadan hayat olmaz, nefes olmadan can olmaz, nefes olmadan barış olmaz.”ifadelerini kullandı.
UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ise bugün şehirlerde yaşanan en büyük insani krizin göç olduğunu, bunun da aslında sanayileşmeyle başladığına işaret etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)