"1982 Anayasası doğarken sakat doğmuştur"
"Yeni Anayasa ve Türkiye Vizyonu" konulu konferansa katılmak üzere Gaziantep'e gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın doğarken sakat doğduğunu söyledi.
Memur Sendikaları Konfederasyonu ve Erdemli Yöneticiler Akademisi Derneği işbirliğiyle organize edilen “Yeni Anayasa ve Türkiye Vizyonu” konulu konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, yürürlükte olan 1982 Anayasası'nın doğarken sakat doğduğunu söyledi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Abdülkadir Yüksel, Mehmet Erdoğan, Erdemli Yöneticiler Akademisi Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Halil Etyemez, Memur-Sen İl Başkanı Ahmet Gök, belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Türkiye'nin bütün kesimlerinin yeni bir anayasa istediğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Gaziantep’e her gelişinde umutlarının arttığına ve yeni faaliyetler ile başarılan güzel işlerin kendisinde heyecan uyandırdığına değindi.
Malkoç, “Yeni anayasa ile hedeflenen Türkiye’nin siyasi istikrara kavuşmasıdır. Türkiye’de bütün kesimler, bütün unsurlar yeni bir anayasa istiyor. Yapılan anketlerde yaklaşık olarak halkın yüzde 95’inin bu anayasanın değiştirilmesi gerektiği veya yeni anayasa yapılması konusunda ittifakı var. Çünkü şu anda yürürlükte olan 1982 Anayasa’sı doğarken sakat doğmuştur. Sadece kolu bacağı değil kalbi ve beyni de sakat bir anayasadır.” dedi.
Yeni anayasada hak ve özgürlüklerin genişletilmesinin en temel arzuları olduğunu ifade eden Malkoç, “Kenan Evren ve silah arkadaşları gelmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücünü ve otoritesini kullanarak darbe yapmışlar, meclise kilit vurmuşlar, bütün siyasi partileri feshetmişler, sendikaları sallandırmışlar ve toplum adına konuşacak dernek, sivil toplum örgütü, aklınıza ne geliyorsa hepsini susturmuş kapatmışlar. Yeni Türkiye’ye bu anayasa yakışmamaktadır. İdeallerimiz, hedeflerimiz var, bizim geleceğe ilişkin umutlarımız var. Yeni Anayasa’da temel olarak arzu ettiğimiz şey, hak ve özgürlüklerin alanının genişletilmesi, Demokrasinin bütün kurumlarıyla sağlıklı işleyeceği bir anayasa istiyoruz.” diye konuştu.
Hukuk devletinin kökleşmesi ve Türkiye’de adalete güvenin yeniden tesis edilmesi için yeni bir anayasa gerektiğini dile getiren Malkoç, “Refahın arttırılması ve arttırılan refahın da adil bir şekilde bölüşülebilmesi için yeni bir anayasa istiyoruz. Ve özellikle yeni Anayasa ile birlikte Türkiye’ye siyasi istikrar gelsin istiyoruz. Bunun için de tercihimiz başkanlık sistemidir. Bu sistem ve özgürlükçü bir anayasayla birlikte 2023 hedeflerimizin önündeki en büyük engelleri kaldırmış olacağız.” şeklinde konuştu.
Konferansta ayrıca bir konuşma yapan Memur-Sen İl Başkanı Ahmet Gök, yeni anayasa ve yeni Türkiye ile ilgili beklentilerini dile getirdi.
Gök, “Biz ne zulmedin, ne de zulme uğrayın düsturunun temsilcileriyiz. Yeni anayasadan beklentimiz bu anlayışın etrafında şekillenecektir. Son toplu sözleşmede mali ve özlük hakları konusunda 213 kazanım elde ettik. Bizim davamız ittihad-ı İslam, İlay-ı kelimatullahtır.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)