Tarihte Bugün (16. 04. 2016)
16 NİSAN/
1917: Bolşevik lider Lenin, sürgünde bulunduğu İsviçre'den Rusya'ya döndü ve Sosyalist Devrim'in başlatılması çağrısında bulundu.
1945: Kızıl Ordu Berlin'e girdi ve Berlin Muharebesi başladı.
1946: Suriye, Fransız Mandasıyken bağımsızlığını kazandı. Bu tarihten sonra bir darbeler ülkesine dönen Suriye'de darbe geleneğine 1971'de bir darbeyle başa geçen Hafız Esed son verdi. 2000'de ölen zalim Esed'in yerine kendisi gibi zalim olan oğlu Beşar Esed geçti.
1959: Ankara Üniversitesi'nde okuyan bir grup genç, Said-i Nursi'ye "Ankara Üniversitesi Nur Talebeleri" imzasıyla Ramazan Bayramı tebriki gönderdiler. Dönemin Türkiye'sinde ve Risale-i Nur Talebelerinin amansız baskıların devam ettiği bir süreçte Said Nursi gibi yıllarca tecrit edilmiş bir zata bayram kartı yollamak siyasi ve cesurca bir girişimdir.
1975: Amerikan Temsilciler Meclisi, 24 Nisan tarihini, 'Ermenilere karşı işlenen İnsanlık dışı suçları anma günü' kabul etti. 24 Nisan 1915'de Osmanlı Devleti tarafından tehcir ettirilen Ermeniler, kendilerine karşı soykırım uygulandığını iddia etmektedirler. Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların soy kırımı olarak lanse ettikleri şey, aslında bir iç savaştı ve bu savaşta iki tarafta kayıplar vermişti. Ermeniler asırlardır yan yana yaşadıkları komşuları olan müslümanlara Batılı devletlerin verdikleri silahlarla saldırınca, müslüman halk kendisini korumak zorunda kalmış, Osmanlı'da kendi bünyesinde yaşayan Ermenilerin ihanetini cezalandırmıştı. Ama küfür ekseninde tek millet olanlar bu savaşta sadece Ermenilerin kayıplarını görmekteler. Ermeni Komite Çetelerinin bastığı köylerde bebeklere kadar sivil müslümanları katletmesi, Osmanlı birliklerinin gücü ve mevkilerinin işgalci düşmanlara bildirip ajanlık yapmaları, asırlardır beraber yaşadıkları topraklarda müslümanlara karşı işgalcilerle birlik olmaları, Osmanlı birliklerine saldırmaları ise göz ardı edilmektedir. Kimse Ermenilerin "Burnu kanamadı" diyemez. Evet, onlardan da kayıplar oldu. Ama bu kayıplar karşılıklı idi ve soykırım değil bir savaştı. Bugün Batı ülkelerinin Çanakkale Savaşında ölen 250 bin askeri için " Çanakkale'de soykırım yapıldı" demek ne kadar saçmaysa Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan savaşta öldürülen Ermeniler için de "Soykırım" demek o kadar saçmadır.
1995: Güney Afrika Cumhuriyeti ağır insan hakları ihlalleri olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye silah ambargosu koydu. Ambargo 16 Nisan 1997'de kaldırıldı.
2003: 10 ülke, Atina'da AB ile genişleme antlaşmasını imzaladı. AB, 1 Mayıs 2004'de 25 üyeli olacak.
2007: Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia Teknik Üniversitesi'nde bir öğrencinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıda, kendisi de dahil 33 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.
2009: Hırvatistan Devlet Başkanı, ülkesinin 1990'lı yıllarda Bosna'daki yıkıma karışmasından dolayı özür diledi. Yugoslavya 1990'larda çökerken Sırbistan ve Hırvatistan cumhuriyetlerinin liderleri Bosna'nın bölünmesini planlamışlardı. Hırvat ve Sırp caniler Bosnalı müslümanları katliama uğratmış, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa topraklarındaki en acımasız savaş olan Bosna Savaşı'nda 100 bin Bosnalı hayatını kaybetmişti.