• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...
"En kısa zamanda terörle mücadeleyi bitireceğiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MÜSİAD Batman Şubesinin ev sahipliğinde MÜSİAD’ın iki ayda bir geniş katılımla gerçekleştirdiği 93. Genel İdare Kurulu Toplantısı için Batman’a gelen işadamları yemek programında bir araya geldi.

Programa, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Batman Valisi Azmi Çelik, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Gürsel, İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı,  Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı  Mehmet Yurdal Şahin, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hacim Selahattin Kosaoğlu, İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Canlı, İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Abdullah Acar ve MÜSİAD Şube başkanları ile 300’ün üzerinde iş adamının katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda bir konuşma yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, dünya ve Türkiye ekonomisiyle ilgili bilgiler paylaşarak, hükümet olarak hedeflerini anlattı.

Bölgede yaşanan olaylara da değinen   Metin, “Geleceğe ümitle bakan bir ülkeyiz. Batmanlı kardeşlerim geleceğe ümitle baksın. Allah’ın izniyle her türlü terörle mücadelemiz devam etmektedir. En kısa zamanda bu mücadeleyi bitireceğiz ve yine devletin her kurumuyla Türkiye’nin her yerinde kalkınmamıza devam edeceğiz. O anlamda Batman çok önemli bir konumda ve yıldızı olan bir ildir. Devletimizin her kurumuyla yapmış olduğumuz bu terörle mücadeleyi en kısa zamanda bitireceğiz ve yine dünyanın bütün mazlum ülkelerine ümit olmaya devam edeceğiz. Bugün biz Afrika’ya 5 milyar dolar yardım yapan bir ülkeyiz. Bundan 15 yıl önce 1 milyar dolar borç aldık diye sevinirken, elhamdülillah bugün sadece Afrika’ya 5 milyar dolar ve Suriyeli kardeşlerimize 10 milyar dolarlık bir harcama yaptık. İnşallah ülke ve millet olarak kendimize güveneceğiz ve bu güvenle yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Vali Azmi Çelik ve MÜSİAD Şube Başkanı Suad Özdemir’in selamlama konuşmasının ardından   kürsüye gelen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı konuşmada, Batman’ın yaşlı olduğu kadar bilge, güzel olduğu kadar da ferasetli bir şehir olduğunu söyledi. Olpak, “Batman, şiddeti kabul etmeyen, teröre boyun eğmeyen, kanlı siyaseti istemeyen bir şehir. Batman, tefrikayı, peşinden düşmanın gireceğini anladığı için reddeden bir şehir. Bu nedenle, ülkemizin geleceği üzerine birlikte düşünmek için, oldukça anlamlı bir zemini teşkil ediyor.” dedi.

Yüksek teknolojiyi yalnızca ithal eden bir ülke olmaktan kurtulmak gerektiğini belirten Olpak, “Yüksek katma değer içeren ürünlere ihtiyacımız var. 2015 yılında toplam yüksek teknoloji ürün ihracatımız 4,9 milyar dolar, toplam yüksek teknolojili ürün ithalatımız ise 26,2 milyar dolardır. Yani, geçen yıl yüksek teknoloji dış ticaret açığımız 21,3 milyar dolar ve bu da, katma değerli ürünlerin önemini gösteriyor. Bir başka çarpıcı istatistiği de paylaşmak istiyorum; 2015 yılı itibariyle ülkemizin, sermaye-yatırım malı ihracatı 15,4 milyar dolar iken, sermaye-yatırım malı ithalatı 34,9 milyar dolar olmuştur. Ara hammadde malı ihracatı 68,5 milyar dolar iken, ara-ham madde malı ithalatı 143,3 milyar dolar olmuştur. Diğer taraftan, 2015 yılı tüketim malı ihracatımız 59,2 milyar dolar iken, ithalatımızın 28,6 milyar dolar olmuş. Bu tablo şunu ortaya koyuyor; Türkiye, yatırım ve üretime dönüştürebileceği sermaye ve ara malı ihtiyacını ithal ederken, tüketim malları ticaretinde dış ticaret fazlası veriyor.

Yatırım ve ham madde mallarında gözlenen dış ticaret açığını, dış ticaret fazlasına dönüştürmek içinse, AR-GE ve İnovasyonun, mühendislik bilgisinin öne çıktığı, teknoloji yoğun ürünlere ağırlık vermemiz gerektiği ortadadır." ifadelerini kullandı.

“İşte bu yüzden 4. Sanayi Devrimi’ne yetişmemiz çok önemli.” diyen Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu yüzden AR-GE ve İnovasyon çalışmalarına hız vermeliyiz. Yüksek sermaye ve ara malların ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını sağlamayan araçların başında teşvikler geliyor. Yatırım-üretim-istihdam-ihracat hedeflerini kapsayan geniş çaplı bir teşvik sistemi, kalkınmanın en büyük destekçisidir. Bölgesel ekonomik asimetriyi gözeterek kullanılan teşviklerle, sağlıklı bir ekonomik büyümeyi sağlayabiliriz.” 

93. Genel İdare Kurulu Toplantısında, MÜSİAD Batman Şube ve diğer şubelerin ithalat, ihracat, serbest bölgeler ve teşvikler konuları üzerine hazırladığı sorunlar ve çözüm önerileri konulu rapor Ekonomi Bakanlığına elden sunulacak.

Katılımcılara hediye takdiminin ardından program son buldu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir