Filistin toprak günü: Filistinli gençler 40 yıldır direniyor
Filistinliler, her yıl 30 Mart tarihinde, 1967 yılında İşgal güçlerinin topraklarının çok büyük bir bölümünü işgal etmesini hatırlıyor.
40 yıl önce 30 Mart tarihinde topraklarının müsadere edilmesine ve Yahudileştirilmesine karşı Filistinliler gösteriler düzenlemişti. Filistinliler; İsrail`in yaptığı ve halen sürdürdüğü terör, katliam ve işkencelere rağmen topraklarının kimliğini korumaya ve onu savunmaya devam ediyor.
Filistin Toprak Günü, İsrail`in 1967 yılında Filistinlilere ait toprakların büyük bölümünü işgal etmesine dayanıyor. İsrail, bunu da “Celil kentini geliştirme projesi” adı altında yaptı. Bu proje ile binlerce dönüm araziye el koydu ve buraları yerleşimcilere verdi. İsrail, Cenin`de 21 bin dönüm toprağı müsadere etti. 1948-1972 yılları arasında bir milyon dönümden fazla toprak işgal edildi. 1948`de de milyonlarca dönüm toprak zaten işgal edilmişti.
Bunun üzerine 2 Şubat 1976`da Toprakları Savunma Komisyonu bir toplantı düzenledi ve alınan kararla 30 Mart`ta genel grev ilan edildi.
İsrail, her zamanki gibi bu greve ve gösterilere güç kullanarak cevap verdi. İsrail askerleri, tanklar desteğinde Filistin köylerine baskınlar düzenledi ve rastgele ateş açtı. Arabe köyünden Hayr Yasin açılan ateş sonucu öldü. Yasin`in şehit olduğu haberi yayılınca ertesi gün (31 Mart) her yerde gösteriler düzenlendi. İsrail askerlerinin ateş açması sonucu beş kişi şehit oldu, onlarca kişi de yaralandı.
Filistin`in her tarafında düzenlenen gösterilerde yaşanan şiddetli çatışmalardan sonra 6 Filistinli şehit oldu. Bunlar; Hayr Yasin, Hıdır Halayile, Hatice Şevahine, Reca Ebu Riba, Muhsin Taha ve Refet Zehiri idi. Bunun yanında onlarca kişi yaralandı.
Bunun üzerine İzak Rabin liderliğindeki işgal hükümeti, müsadere kararını geri çekti. Filistin Toprak Günü, bu yıl Kudüs İntifadası`na tevafuk etti. Bu intifada, işgalci İsrail`in yıllardır yaptığı hırsızlık ve yağmaları sebebiyle birikmiş öfkenin sonucudur. İsrail`in ihlallerinin çeşitliliğine göre direniş ve intifada şekilleri de değişti. Belki de bu intifada, yeni bir mücadele yolunun kuruluş aşaması olabilir.
Birçok kimse, bu intifada sayesinde Filistin meselesinin olması gereken yere oturduğunu düşünüyor. Bu savaş, gelecek nesillere “işgal ne kadar uzun sürerse sürsün, ruhların ve canların feda edildiği bu hak, muhakkak geri alınacaktır” gerçeğini öğretiyor.
O günden bu yana topraklarını savunan şehitler kervanı yürümeye devam ediyor.
Bütün şehitler, işgalcilere şunu haykırıyorlar:
“Toprak savaşı, 30 Mart 1976`da sona ermedi, hâlâ devam ediyor.”
Filistin Haber - Çeviri Makale