Dünya Kalp Haftasında önemli uyarılar
Uzmanlar Kalp hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını ve çocukluk çağındaki kolesterolün kalp hastalığı nedeni olabildiğine dikkat çekti.
Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alan yanlış beslenme, sigara alışkanlığı, hareketsiz yaşam, obezite, kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörleri arasında gösteriliyor.
Kalp hastalıklarının temelleri çocukluk çağında atıldığı için, erken yaşlardan itibaren konu ile ilgili bilincin oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü`nden Uz. Dr. Gökmen Bellur, 10-17 Nisan Dünya Kalp Haftası`nda kalp hastalıkları konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Her yıl milyonlarca insanın kalp hastalıkları ile karşı karşıya kalabildiğini ifade eden Dr. Bellur, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2005 yılında 17,5 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yaşamını yitirdiği ve bu rakamın küresel ölümlerin yüzde 30`unu oluşturduğu bilinmektedir. Bu vakaların 7,6 milyonu kalp krizlerine, 5,7 milyonu ise inmelere bağlıdır. Bu konu ile ilgili gerekli önlemler alınmadığı takdirde, 2018 yılına kadar dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon insanın daha kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitireceği ön görülmektedir. Ülkemizde de sağlıksız yaşam alışkanlıkları nedeniyle kalp hastalıkları dünyadaki rakamlarla paralel gitmektedir.” dedi.
“Ailesinde kalp hastalığı olanlar dikkat etmeli”
Kalp hastalıklarının oluşumunda pek çok risk faktörünün rol oynadığını belirten Bellur, bu konuda ileri yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp hastalığı öyküsü olması, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, aşırı kilo, hipertansiyon, kolesterol yüksekliğinin etkisi olabildiğini söyledi.
Kolesterol yüksekliği, son yıllarda çocuklukta da en sık görülen sağlık problemleri arasında yer aldığına dikkat çeken Bellur, “Eğer ailesel bir yatkınlık söz konusu ise yani anne babada yüksek kolesterol sorunu varsa çocukta da olma ihtimali artmaktadır. Yüksek kolesterol, kalp damar hastalıklarını tetikleyen bir faktör olduğu için de çocukluk döneminde kontrol altına alınması ve özellikle obezite varlığı söz konusu ise bu durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Böylece gelecekte ortaya çıkabilecek kalp damar hastalıklarının da önüne geçilmesi mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.
“Menapoz sonrasında kalp hastalığı gelişme riski yükseliyor”
Genellikle kadınlarda kalp hastalıkları menopoz döneminden sonra başladığını belirten Bellur şunları söyledi:
“Özellikle bu süreçte kalp sağlığı için kişisel önlemlerin alınması çok önemlidir. Erkeklerde kalp hastalıklarına yakalanma riski kadınlara göre daha yüksektir. Kalp krizi riski erkeklerde 40 yaşın üzerindeyken, günümüzde 30`lu yaşlara kadar düşmüş durumdadır. Bunun en büyük nedenleri; hareketsiz yaşam, beslenmede düzensizlik, sigara kullanımının artması ve erkeklerin kadınlara göre stres ile mücadele konusunda daha zayıf olabilmesidir. Özellikle birinci derece yakınlarında kalp hastalığı olan erkekler erken yaşlardan itibaren düzenli kalp kontrollerini yaptırmalıdır
“Sigara kalp krizine yol açabilir”
Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3`üncü, dünya ülkeleri arasında ise 7`inci sırada yer aldığını belirten Bellur, “15 yaşından büyük bireylerin yüzde 31,3`ü sigara kullanmaktadır. Bu oran cinsiyet dağılımına göre erkeklerde yüzde 47,9, kadınlarda ise yüzde 15,2`dir. Toplumda sigara kullanımının azalması durumunda kalp hastalıklarının da o oranda azalacağı unutulmamalıdır. Kalp hastalıklarından korunmak için sigara içilmemeli ve içilen ortamlarda uzak durulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Fazla kilolarınız kalbinizi yorgun düşürür”
Obezitenin çağın önemli sağlık sorunlarından olduğunu, kontrol altına alınması da kalp damar hastalıklarının azalmasında önemli bir rol oynayacağını söyleyen Bellur, “Bunun için aşırı ve düzensiz beslenmeden kaçınılmalı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmeli, günlük fiziksel aktivite arttırılmalıdır.” Tavsiyelerinde bulundu. (İLKHA)