• DOLAR 34.2
  • EURO 38.22
  • ALTIN 2925.649
  • ...
Üretici birlikleri için yeni bir yasal düzenleme yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Yönetim Kurulu ve çeşitli illerden gelen üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etti.

Ziyarette üretici birliklerinin birlik oluşturmasının önemine değinen Çelik, bu birliğin oluşması için illerde hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşündüklerini söyledi.

Üretici birliklerinin bir araya gelmesi ve düzensizliğin ortadan kalkması için yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade eden Çelik, "Bir merkez birliği olacak. İllerde ise hayvansal ve bitkisel üretim birliği niteliğinde iki ya da üç birlikten oluşacak bir model düşünüyoruz. Tüm birliklerin temsil edildiği, şube olarak hepsinin içinde yer aldığı bir yapıyı kurmanın, sektörümüz ve üreticiler açısından daha faydalı olduğunu düşünüyoruz. Üreticilerle sadece aidatlar üzerinden bir ilişki kurmanın doğru değil. Ayrıca üreticiler, desteklemelerle ilgili prosedürden kaynaklı dosya masrafları ve kesintiler nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bunların giderilmesi gerekir.”

Kabulde yaptığı açıklamada, hayvancılığın geleceği açısından alınacak kararların günübirlik değil kalıcı olması gerektiğine işaret eden Çelik, Türkiye'nin ette ve sütte kendine yeten, hatta ihracat yapan bir ülke durumunda olması gerektiğini vurguladı.

Sivil toplum kuruluşlarıyla hayvancılığın geleceği hakkında yaptığı istişarelere değinen Çelik, şöyle devam etti: "Süt varlığımızı koruyamazsak, hayvan varlığımızı koruyamayız. Sütteki kaliteyi arttıramazsak, dünya piyasalarında yer alamayız. Bugün geldiğimiz noktada, süt üretimimizin iyi bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları olarak, süt arzı fazla demeyip bunun talebe dönüşmesi ve tüketilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Ne yazık ki genel olarak, süt tüketimini arttırmaya yönelik bir yaklaşım sergilendiğini söylememiz mümkün değil."

Dış pazarı genişleterek yeni pazarlar bulmanın önemine dikkati çeken Çelik, aracılar nedeniyle üreticinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak düzenlemeler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir