Tarihte bugün (06.04.2016)
TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 6 NİSAN
1199: İngiltere'nin Fransız asıllı kralı I. Richard öldü.
1157 yılında doğan ve Aslan Yürekli Rişar lakabıyla tanınan I. Richard, İngilizlerin efsanevi ve sözüm ona cesur kralıdır. İngilizlerce kadirşinas ve cesarette eşsiz bir kral olarak lanse edilen I. Richard, katıldığı Haçlı seferleri sırasında katliamlar yapmış eli kanlı bir kraldır. Selahaddin Eyyubi kendisini esir almış ama kendi faziletinin gereği affedip salmıştır. Haçlı seferleri sırasında tarihin bize anlata geldiği müslüman kıyımlarının altındaki kişilerden biri işte bu kraldır.
1326: Orhan Bey, kuşatma altında tutulan Bursa'yı Bizanslılardan aldı. Bursa, 1326-1361 arasında Osmanlılara başkentlik yaptı.
1909: Serbesti gazetesinde, İttihat ve Terakki karşıtı yazılar yazan, gazeteci Hasan Fehmi öldürüldü.
1941: Mihver devletleri Yugoslavya'yı işgal etti. Yunanistan'a giren Almanlar, Türk deniz sınırına kadar Doğu Akdeniz'i savaş bölgesi ilan etti. Türkiye, bunun üzerine Edirne ve Uzunköprü'de demiryolu köprülerini havaya uçurdu.
1984: IMF ile yeni Stand-By anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Türkiye, 4 taksitle 240 milyon Dolar kredi alacak. Aynı gün, TARİŞ, zeytinyağına yüzde 12 zam yaptı. - Telefon ve telgrafa yüzde 100, çimentoya yüzde 25 zam yapıldı. Küçük jeton 10 liradan 20 liraya çıktı, telefon tesis ücreti 40 bin lira oldu. IMF'ye ödenecek taksitler, böylelikle vatandaştan çıkarılmaya başlandı.
1991: Irak'tan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısının giderek arttığı açıklandı. 100 bin kişinin sınırı geçtiği, 50 bininin de yolda olduğu bildirildi. Mülteciler, Çukurca'da oluşturulan kamplara taşınıyor.
1994: Ruanda ve Burundi Devlet Başkanlarının bindikleri uçak, bir roket saldırısı sonucu düştü. Suikastın ardından Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan çatışmalarda, yaklaşık 1 milyon kişinin katledildi. Ruanda'da o dönemde yaşayanların % 90'ı Hutu, %9'u Tutsi, %1'i ise Pigmeydi. Sömürgeci devletler arasında el değiştiren Ruanda'da Belçikalılar, aslında aynı olan Hutu ve Tutsileri bölüp, biri aracılığıyla diğerini yönetmek için Hutu ve Tutsileri birbirinden ayırdılar. Aslında aynı olan Hutu ve Tutsiler arasına fark koymak için de çeşitler teoriler üretildi. Örneğin hayvancılıkla uğraşanlara Tutsi, tarımla uğraşanlara Hutu ya da kısa burunlu uzun boylu olanlara Hutu, diğerlerine Tutsi denilerek suni iki ayrı kavim oluşturuldu. Bu da, Ruanda'yı daha kolay sömürmek için yapıldı. Belçikalılar, azınlık olan Tutsileri üstün ırk kabul edip Hutulara karşı desteklediler. Bu politika zamanla Tutsilerin Hutuları aşağılamasına yol açan sosyal duruma dönüştü. Hutulardan oluşan hükümetin desteğiyle 1994 yılında Hutular, bir milyona yakın kişiyi katletti.
2001: Ekonomik kriz esnaf ve orta halli tüm iş adamlarını vurdu. Türkiye'nin her tarafında ayaklanmayı andıran esnaf gösterileri düzenleniyor. Binlerce orta ölçekli fabrika ve on binlerce işyeri kapandı. Her taraftan yükselen feryatlar üzerine cuma hutbelerinde esnaf sağduyulu ve sabırlı olmaya çağrılıp "Kriz duaları" okutuldu. Ülkeyi bu hale sokan 28 Şubat hükümetlerinin uzantısı Ecevit başkanlığındaki koalisyon hükümeti istifa çağrılarına "alternatif gösterin, istifa edelim" şeklinde cevap veriyor.
2005: Celal Talabani, Amerika tarafından Irak Devlet Başkanlığı'na atandı. Her ne kadar kimileri "Talabani seçildi" diyorsa da Talabani'nin Irak Devlet Başkanlığına getirilişi, kendisini Amerika'ya ispat etmesinden dolayı bir atamadır ve Talabani de bu atamayı hazmedecek tıynette oluğunu göstermiştir.
2005: Avrupa Parlamentosu, ‘Türk kadınları` konulu bir raporun taslağını açıkladı. Taslakta; Türk hükümeti, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu`ndan çeşitli taleplerde bulunuldu. Listede şu istekler yer aldı:
-Türkiye Kadın hakları ile ilgili yasa kağıt üstünde kalmamalı, aynı zamanda uygulanmalı.
-Kadın hakları kuruluşlarıyla Türk hükümeti ortak çalışmalar yapıp bu kuruluşlara mali yardım yapılmalı.
-Kadınların siyasete girmesi için kota sistemi getirilmeli.
-Şiddete uğrayan kadınlar için sığınma evleri inşa edilmeli.
-Türkiye ile AB müzarekeleri sırasında kadın hakları ön plana çıkartılmalı.
-Kadınlar arasında okur yazarlık oranının az olması nedeniyle, bu yönde yapılan çalışmalar desteklenmeli.
-Kadınlara karşı şiddet konuları hakkında bilgi sağlayacak araştırmalar yapılmalı.
-İş imkânları sağlayan projelerde kadın hakları kuruluşları desteklenmeli ve AB`nin 2007-2014 bütçesinden para ayrılmalı.
-Avrupa Parlamentosu, Kadın hakları heyetine, her sene Türkiye`de kadınların durumu ile ilgili rapor hazırlatması yönünde talimat vermeli.
Sizce Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de kadınları neden bu kadar düşünüyor? Son yıllarda kadına "pozitif ayrımcılık" söylemi içinde toplumun temeline dinamit koyma çabalarını düşününce galiba herkesin zihninde bir cevap beliriyor.
2006: Irak'ın Kerkük kentinde ortaya çıkarılan 8 toplu mezarda Saddam döneminde katledilen Kürt, Türkmen ve Hıristiyan ve Şiilerden oluşan toplam 1000 kadar ceset ortaya çıkarıldı.
2009: Amerika devlet başkanı Obama, başkan seçildikten sonra ilk dış ziyaretini Türkiye'de yaparak Mecliste bir konuşma yaptı. DTP Meclis'e girdiği için TBMM'ye adım atmayarak sözde kınayan TSK ise Obama için kural bozdu ve 21 ay sonra meclise geldi.
2012 : Zaman Aşımından Düşen Sivas mağdurları Davası'nda Mahkemenin Gerekçeli Kararı Belli Oldu.
Gerekçeli Kararda, 5 Sanığın Madımak Oteli'nin Yakılmasıyla İlgisi Olmadığı, Sadece Gösteri Yürüyüşüne Katılmakla Yargılandıkları Belirtildi.
Sivas`ta Madımak Otel`de 2 Temmuz 1993`te 37 Kişinin Öldüğü Olaylara İlişkin Davalarda Mazlumlara Ceza Yağmıştı.
Sivas Olayları Sonrası 111 Kişi Hakkında Dava Açılmış, Onlarca Masum İnsan Yok Yere Ağır Cezalara Çarptırılmıştı.
2012 : Mali`de 22 Mart`ta Yapılan Askeri Darbenin Ardından Ülkenin Kuzeyindeki Timbuktu Kentini Ele Geçiren Ensar Hareketi Şeriat İlan Ettiğini Bildirdi.
Mali'de Askerler, Hükümetin Ülkenin Kuzeyindeki Çatışmalara Müdahalede Yetersiz Kaldığını İleri Sürerek Geçtiğimiz Mart Ayında Yönetime El Koymuştu.
Timbuktu Kentini Ele Geçiren İslami Ensar Hareketi, Ocak Ayından Bu Yana Birçok Kenti Ele Geçiren Laik Eğilimli İsyancı Turegler'e Karşı Mücadele Ediyor
2012 : Denetimli Serbestlik Tasarısı, Verilen Ortak Önergeyle Kapsamı Genişletilerek Yasalaştı.
Buna Göre, 0-6 Yaş Grubunda Çocuğu Bulunan Ve Koşullu Salıverilmesine 2 Yıl Veya Daha Az Süre Kalan Kadın Hükümlüler İle Ağır Hastalık, Sakatlık Veya Yaşlanma Nedeniyle Hayatlarını Yalnız İdame Ettiremeyen Ve Koşullu Salıverilmesine 3 Yıl Veya Daha Az Süre Kalan Hükümlüler De Yasa Kapsamına Alındı.
Yasayla Birlikte Bu Süreçte Yaklaşık 15 Bin Hükümlü Tahliye Oldu.