• DOLAR 32.445
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2442.632
  • ...
Yarım asırlık tezgâhıyla 'Kutnu' kültürünü yaşatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Babasından kalma 50 yıllık tezgâhıyla unutulmaya yüz tutan kutnu kumaşı dokumacılığını 30 yıldır kendi imkânları ile sürdürmeye çalışan Gaziantepli Kutnu Dokumacı ustası Nurettin Şerbetçi, bu kültürü yaşatan ustaların bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar az olduğunu söyledi.

Gaziantep’e has kutnu kumaşı dokumacılığını yapan ustaların sayısının çok az olduğunu belirten Şerbetçi, Kutnu kumaşının eskiden saraylarda padişah kumaşı olarak da tanındığını, aynı zamanda eskiden çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Gaziantep'e ait el dokuması olan kutnunun kentte yıllarca önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten Şerbetçi, “30 yıldır bu mesleği babamdan devir alarak devam ettirmekteyim. Yüzyıllardır bu meslek vardır. Bu meslek bizim baba mesleğimizdir. Şuanda bu mesleği ben devam ettirmekteyim. Kutnu kumaşının özelliği otomatik tezgâhta olmaması ve bu tezgâhlarda yapmamızdır. Çünkü otomatik makineler kutnu kumaşına bu canlılığı vermiyor.” dedi.

Kutnu kumaşının özelliğinin sadece bu bölgelerde imal edilmesi olduğunu belirten Şerbetçi, kutnu kumaşının Osmanlı kültürünü yansıttığını hatırlatarak,  “Kutnu kumaşı bu tahta tezgahlarda üretilir. Otomatik makineler kutnu kumaşına bu canlılığı vermiyor. Kutnu tezgâhları da çok az kaldı. 5-6 tane ya var, ya yoktur.” ifadelerini kullandı.

Bu meslek artık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer almaktadır

Yetkililerin kendilerine gerekli katkılarının olduğunu, ancak Bursa’da kutnu kumaşının emitasyonun yapılmasının kendilerine çok büyük bir zarar verdiğini belirten Şerbetçi, “Bunların bize çok büyük zararı olmaktadır. Gerekli bakanlıkların ve sanayi odalarımızın bunun önüne geçmesini istiyoruz. Kutnu bir sanattır. Bu meslek artık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer almaktadır. Yetkililerin bu konuda da destek vermelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Eleman sıkıntısı yaşıyoruz"

Kalifiye eleman yetişmemesinden de yakınan Şerbetçi, şöyle devam etti: “Bu meslekte okumak yok. Bunun içinde eleman yetişme yoktur. Eski elemanlarımızla ve bu işe sevdalı arkadaşlarımızla devam ediyoruz. Kutnu kumaşı dokumacılığı bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar ustanın elinde son demlerini yaşıyor. Şuanda eleman sıkıntısı yaşıyoruz.”

"Kutnu dokumacılığı Osmanlı tarihinden beri günümüze kadar gelmiştir"

Kutnu kumaşı dokuduğu makinesinin 50 yıllık makine olduğunu bilgisini veren Şerbetçi, tezgahın bir günde yaklaşık 80 metre kumaş ürettiğini belirterek, kutnu kumaşının sağlık yönünden çok faydalı bir kumaş olduğunu söyledi.

Şerbetçi, “Kutnu dokumacılığı, yüzyıllarca sadece Gaziantep’te dokunarak, imal edilen bir dokuma türüdür. Kutnu dokumacılığı Osmanlı tarihinden beri günümüze kadar gelmiştir. Sultanların kaftanları ve elbiseleri birçok yerde kutnu kumaşı kullanılmıştır. Osmanlı tarihimizin ve kültürümüzü bütünleştiren bir kumaş türüdür.” diye konuştu.

Kutnu kumaşının saraylarda padişah kumaşı olarak da bilindiğini söyleyen Şerbetçi, bu mesleğe sahip çıkılması çağrısında da bulundu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir