• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Ekonomide büyüme için yapısal sorunlar çözülmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Türkiye’nin uzun yıllardır özlediği hızlı büyüme temposunu yakalayabilmesi için ekonomideki yapısal sorunlarını çözmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

ATO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan ATO Başkanı Atilla Menevşe, yapısal reformları hayata geçirerek ve reel sektörün rekabet gücünü artırarak yüksek bir büyüme oranının yakalanabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin dış kaynak girişine bağlılığının, tüketim ve yatırımların artmasını sağlarken büyüme konusunda bir ivme getirmediğini savunan Menevşe, “2008 yılından itibaren ABD Merkez Bankası’nın parasal genişlemesi sayesinde dünyada dolar likiditesinde artış görülmeye başlanmıştır. Türkiye de bu durumdan olumlu etkilenmesine rağmen, fırsatları tam olarak değerlendirmede yeterince başarılı olamamıştır.”dedi.

“Dış kaynaklar beklenenin üzerindeyken yaptığımız yatırımlar, ihracat odaklı mallar yerine iç tüketime yönelik olmuştur.”diyen Menevşe, “Özellikle inşaat rantının cazibesi, kaynakların inşaat sektörüne kaymasına yol açmıştır. Reel sektörün döviz geliri elde etme kapasitesini olumsuz etkileyen iç tüketime dönük yatırımlar, ihracatın ve sanayinin ekonomideki payının azalmasına ve böylelikle dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedefinin zorlaşmasına neden olmuştur.” şeklinde görüşlerini aktardı.

Türkiye’nin yeniden düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik sarmalına kapılmaması için yapısal reformları zaman kaybetmeksizin hayata geçirmesi gerektiğine işaret eden Menevşe, ”Dünya ekonomisinin önümüzdeki beş yıl içerisinde büyük bir performans göstermeyerek yılda yüzde 2-3 oranında ortalama büyüme gerçekleştirebileceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda Türkiye’nin önümüzdeki bu beş yıla dikkat etmesi en azından yüzde 4-5 düzeyinde bir büyümeyi muhafaza etmesi ve bu durgunluğu fırsata çevirmesi gerekmektedir. İyi bir performansla önümüzdeki dönemde büyüme oranlarında düşüş yaşayacak olan ülkelerin yakalanması mümkün olabilecek ve ülkemizin dünya ülkeleri arasında bir üst lige ulaşması sağlanabilecektir” diye belirtti.

Ülkede terörle oluşturulmak istenen kaos ortamına da değinen Menevşe, birlik ve beraberlik içinde ülke kalkınmasına katkı vermek gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca Adana, Çukurova ve ülke ekonomisinin yanı sıra, meslek komitelerinin sektörel durumu ve talepleri de gündeme taşındı.  (İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir