• DOLAR 32.461
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2441.003
  • ...
`1 Nisan kültürümüzde yoktur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kültürümüze nereden geldiği belli olmayan, çoğu insanın o günü birbirine çeşitli şakalar yaparak geçirdiği 1 Nisan`ı Diyarbakır halkına sorduk.

Kültürümüze nereden geldiği belli olmayan, çoğu insanımızın o günü birbirine çeşitli şakalar yaparak geçirdiği 1 Nisan`ı Diyarbakır halkına sorduk. Diyarbakır halkının çoğu böyle bir gün hakkında bilgi sahibi olmadığını söylerken birçoğu da kültürümüze ait olmayan böyle bir günü doğru bulmadıklarını, birilerini güldürmek adına yalan söylemenin yanlış olduğunu belirtti.

1 Nisan denildiğinde aklına kötü şakaların geldiğini söyleyen Abdurrahman Akar,  “Genelde bu günlerde insanların kendi aralarında abartılı bir şekilde şaka yapıyorlar. Tabi bu iyi bir şey değil. Şaka da olsa İslam dininin yalanı uygun görmüyor. Ben de zamanında bu tür şakaları çok yaptım ama şimdi ise pişman olduğum için yapmıyorum.” dedi.

1 Nisan`ın toplumun kültürüne ne zaman girdiğini bilmediğini ifade eden Serhat Çetin, arkadaşlar arasında da bu tür şakaların olmaması gerektiğini söyledi.

İnsanların şaka yaparken  yalan söylememesi gerektiğinin altını çizen Abdullah Alptekin,  peygamberin şaka yaptığını ancak hiçbir zaman şakalarına yalan karıştırmadığını hatırlattı.

Kötü şakaların ayıp bir şey olduğunu ifade eden Arzu Çağlar, “1 Nisan denilince aklıma insanların birbirine yaptıkları şakalar geliyor. Peygamberimiz de bizlere asla yalan konuşmamamızı söylemiştir. Kendisi de hiçbir zaman şaka da olsa yalan konuşmamıştır. Bundan dolayı da çok güvenilir bir insandır.” diye konuştu.

Şaka bile olsa insanların yalan söylememesi gerektiğini belirten Suat Deniz, yalan söylemenin yanlış bir şey olduğunu ifade etti.

Bir Nisan gününün kendisi için bir anlam ifade etmediğini ve umursamadığını söyleyen Cihan Bayram ise pek şaka yapmayı seven biri olmadığını söyledi.

Abdurrahman Ekin de “Bugünde insanlar özellikle öğrenciler birbirine şakalar yapıyorlar. Bir Nisan şaka gününün nereden geldiğini tam bilmiyorum ama tarihten günümüze kadar gelmiştir herhalde.” diye düşüncelerini belirtti.

Bu tür günlerde yapılan şakaların ölçülü olmamasının kötü sonuçlara yol açtığını belirten Mahmut Yorulmaz, şöyle konuştu: “Bu tür günler bizim kültürümüzde yok. Ama bence bu tür günlerin batıdan geldiğini düşünüyorum. Şaka da olsa bir insanın yalan söylemesi doğru değildir. Bizler çocuklarımıza yalan değil doğru konuşmayı öğretiyoruz.  Peygamber Efendimiz de şaka yapmıştır ama O`nun şakaları ölçülüydü.”

Hz. Muhammed`in "Şaka bile olsa yalan söylemeyin" sözünü hatırlatan Ebru Çelik, “Bir insanı güldürmek için yalan söylemeye gerek yoktur. İlla ki birini güldüreceksek yalan dışında bir yolla güldürebilir.” şeklinde konuştu.

1 Nisan`da yapılan şakaların batı kültürü tarafından bilinçli olarak içerimize sokulduğunu ifade eden Abdulhalim Tekbir, Müslümanlar olarak bu tür oyunlara karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi. (Yunus Sırat, Osman Gülebak- İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir