• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Gaziantep'te zeytin ve fıstık fidanlarına rağbet arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te oldukça kurak geçen kış mevsiminin ardından havaların ısınmaya başlaması ile birlikte fidan satışlarının başladığını belirten fidan satıcıları, Gaziantepli çiftçilerin geçen yıllara oranla daha çok zeytin ve fıstık fidanlarına rağbet gösterdiğini belirtti.

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte fıstık ve zeytin üreticileri fidan alımlarına başlarken, Gaziantepli peyzajcılar da bu yıl satışlardan memnun olduklarını dile getirdiler.

Fidan satışları ile ilgili İLKHA'ya (İlke Haber Ajansı) konuşan peyzajcılar, zeytin fidanlarına bu yıl ciddi anlamda talebin arttığına dikkat çekti.

İlkbaharın gelişi ile birlikte çeşitli illerden getirilerek satışa sunulan fidanların çiftçilerden yoğun bir ilgi gördüğünü belirten peyzajcı Mehmet Sinanlı, Gaziantep’te fıstık ile birlikte zeytin üretiminin de artmasıyla bu yıl geçen yıllara oranla zeytin fidanlarının satışlarında bir artış olduğunu dile getirdi.

Gaziantep’te 20 yıldır fidancılık yaptığını belirten Sinanlı, “Bu sene zeytin fidanları çok pahalı oldu. Bu yıl zeytine rağbet çok artı. Zeytinyağı fiyatları yükseldiğinden,  çiftçilerin çoğu zeytine yöneldi. Bazı çiftçiler de zeytin fidanları yüksek olduğundan  fıstığa yöneldi. Antep fıstığı fidanları daha çok satıldı. Antep fıstığı birçok üründe kullanılmaya başlandı. Bu da fıstığa talebi artırdı. Ceviz de bu yıl iyi para edince çiftçiler, ceviz fidanlarına da yöneldi.” dedi.

Fıstık ve zeytin fidanlarının yanı sıra meyve sebze fidanlarının da satıldığını belirten Sinanlı, “Sebze fidanlarını genelde Mersin ve İzmir’den getiriyoruz. Bu yıl satışlarımız güzel. Bu yıl fidan satıcıları satışlardan memnun. Bu yıl en az 40 bine yakın fıstık fidanı satıldı.” ifadelerini kullandı.

Zeytin fidanlarına bu yıl ciddi anlamda talebin arttığını belirten Peyzajcı Mehmet Yılmaz ise, “Bu yıl zeytine artan talepten dolayı zeytin fidelerinin fiyatı yükseldi. 10 TL’lik zeytin fidanı 25 TL oldu. Bu yıl satışlar çok iyi. Cebimiz bu yıl para gördü.” dedi.

Her yıl Mart ayında fidan satışlarının başladığını belirten Yılmaz, “Bu sene pahalı olmasından dolayı fıstık ve zeytin fidanlarına çok fazla talep oldu. Diğer meyve türlerinin de fidelerine ciddi talep var. Bunun yanı sıra hurma, badem ve ceviz fidanlarına rağbet var. Bu yıl satışlarımız çok iyi.” şeklinde konuştu.

Fıstık ve zeytin üreticileri de bu yıl fiyatların yüksek bulduklarını belirterek,  zeytin fidanından ziyade bu yıl daha çok fıstık fidanı aldıklarını söyledi.

Fıstık fidanı almaya geldiğini söyleyen çiftçi Mehmet Kara, “Bu yıl zeytin ekmeyi düşünüyordum. Fakat fiyatlar çok yüksek olduğu için fıstık fidanı alacağım. İnşallah zeytini gelecek yıl düşünüyorum. Bu yıl hava kurak geçti. Şu an fıstık gözleri iyi. Ama önümüzdeki günler ne olur bilmiyoruz.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir