• DOLAR 32.449
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2446.011
  • ...
Nizip'te fıstık üreticilerine feromen tuzaklama dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarımsal Daire Başkanlığı ile Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü proje kapsamında Antep fıstığındaki dal güvesini yok etmek için feromen tuzaklama sistemi geliştirdi. Dal güvesini yok etmek için geliştirilen sistem düzenlenen programla Nizip’in Gevence köyündeki çiftçilere dağıtıldı.

Nizip Gevence köyünde çiftçilere yönelik düzenlenen 'Antep Fıstığında Dal Güvesi ile Mücadelede Biyoteknik Yönetmelerinin Tanıtımı' programına, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Ünlü, Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı ile Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı.

Tanıtım öncesinde fıstık üreticilerine bilgiler aktaran Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, tüm ilçelerde değişik tarımsal destekler yaptıklarını söyledi.

“Antep fıstığı kentimizin sanayisini, kültürünü, sanatını hatta yemeğini etkilemektedir”

Özellikle Antep fıstığına sahip çıkmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Gaziantep’in toplam tarım arazisi 370 bin hektardır. Bunun 130 binine denk gelen yaklaşık üçte biri Antep fıstığı alanıdır. Dolaysıyla bu ürüne sahip çıkmaktan daha doğal bir şey olamaz. Antep fıstığı kentimizin sanayisini, kültürünü, sanatını hatta yemeğini etkilemektedir.” dedi.

Dal güvesi ile mücadele edilmediği takdirde yüzde 35’lere varan bir ürün kaybının yaşanmasına neden olabileceğini de sözlerine ekleyen dile Yılmaz, fıstık üreticilerinin bu sistemi kullanması gerektiğini de söyledi.

Antep fıstığında 5 temel konu üzerinde çalıştıklarını ve bunu dillendirdiklerini belirten İbrahim Yılmaz, “Sulama, bitki besleme, yeterli erkek ağaç, zirai mücadele, ürün işleme gibi konuları önemsiyoruz. Sulama ve pazarlama konusunda belediyenin şuanda bir çalışma yapması kolay gözükmüyor. Diğer alanlarda çalışmalarımız devam ediyor ve gerekli destekleri veriyoruz. Geçen sene erkek ağaç konusunda 3 bine yakın ağacı aşıladık ve bu senede bu çalışmamız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü İl Müdürü Nevzat Aslan ise biyoteknikle mücadele yollarında etkili olmayı anlattı. İlaçlama ve aşılamanın zamanında yapılması gerektiğini belirten Aslan, yanlış yapılan ilaçlanma ile aşılanmada dengenin bozulduğunu belirtti.

Biyoteknik mücadelede kullanılan sistem 10 dönümlük fıstık tarlasına bir adet yeterli olduğu, tanesi 30 TL olan feromen tuzaklamanın sadece fıstık dal güvesinde etkili olduğu ve diğer faydalı böceklere zarar vermediği belirtildi. Kutu şeklinde bir plastiğin üzerine sürülen özel yapıştırıcıya gelen dal güveleri anında öldüğü ve fıstık ağacına da zarar vermediği bilgisi verildi.

Daha sonra fıstık tarlasına çiftçiler ile beraber giden İbrahim Yılmaz, burada feromen tuzaklamanın nasıl yapılacağını bizzat uygulayarak gösterdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir