• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Kuçe Mahallesi sakinleri insanca yaşamak istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önceki günlerde belediye tarafından parke üzerine parke döşendiği haberleriyle gündeme gelen Kayapınar`a bağlı Kuçe (Medya) Mahallesi, bu defa da farklı bir sorun nedeniyle gündeme geldi.

Yıllardır yaşadıkları mahallede bir türlü resmi adres kayıt sistemine dahi edilmediklerini belirten mahalle sakinleri, eğitim ve sağlık hizmetlerinden mahrum kaldıklarını, bu sebeple büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiler.

Diyarbakır`a bağlı farklı köylerden göç ederek Medya (Kuçe) Mahallesine yerleşen, gelir düzeyi oldukça düşük olan bu insanlar, daha iyi şartlarda yaşamak istediklerini dile getirdiler. Söz konusu mahallenin üzerine kurulduğu bölge yıllar önce tarla olduğundan ve bu tarladan çıkarılan taşların kümeler halinde toplanılmasından dolayı Kürtçe “Kuç-Taş, Kuçe-Taş yığını” diye anılmaya başlanmış. Geçmişe dair farklı hayat hikâyeleri barındıran bu mahalle, şimdilerde çeşitli sorun ve sıkıntılarla gündeme geliyor.

Önceki günlerde söz konusu mahallenin parke taşı döşeli sokaklarına yeniden parke yüklü paletlerin indirilmesi halkı kaygılandırmış, çatışmaların bu bölgeye kaydırılması için hazırlık yapıldığı iddialarını gündeme getirmişti. Daha sonraki günlerde kameralara yansıyan görüntülerde, getirilen parke taşlarının, önceleri döşenmiş olan parke taşlarının üzerine serildiği görülmüştü. Aynı mahallenin çamurlu kenar sokakları duruyorken böyle bir çalışmanın yapılması “Bu eylemler için bir hazırlık değilse, israf değil midir?” sorusunu gündeme getirmişti.

Binlerce insanın yaşadığı Kuçe Mahallesi`nde resmi ikamet yok

Kayapınar Belediyesinin sınırları içerisinde yer alan ve binlerce insanın yaşadığı Kuçe Mahallesi`yle ilgili yeni gündeme gelen bir diğer sorun ise ikamet edenlerin adres kayıt sisteminde bulunmamaları. Konuyla ilgili konuşan mahalleli, adresleri olmadıkları için eğitim ve sağlık hizmetlerinden mahrum kaldıklarını ifade etti. Halk, mahalle muhtarının dahi oturduğu evin resmi adresinin olmadığını iddia ederek, sorunu gidermek için belediyeye gittiklerini ama bugüne kadar bir netice alamadıklarını belirterek tepkilerini dile getirdiler.

İLKHA`ya (İlke Haber Ajansı) konuşan mahalle sakinlerinden Seher Turan, kendisinin adresi olmadığından dolayı çeşitli mağduriyetler yaşadığını belirterek, çocuklarının okula gidemediğini, sağlık ve sosyal yardım hizmetlerinden yararlanamadığını vurguladı.

“Fakir olduğumuz için insan yerine konulmuyoruz”

En kısa zamanda adres kayıt sistemine alınmalarını talep eden Halime Turan isimli kadın da birçok mağduriyet yaşadıklarını dile getirerek, yetkililerin kendilerini görmelerini istedi. Tedirgin olduğu için ismini vermek istemeyen mahalleli başka bir kadın ise kendilerinin fakir oluğunu, bu nedenle müracaat ettikleri kurumlar tarafından insan yerine konulmadıklarını söyledi.

Resmi olarak adresleri olmadığı için çocuklarının okula gitmekte sıkıntı yaşadığını söyleyen Emine Üstündağ, bununla beraber sağlıkta, sosyal yardım almakta ve diğer resmi işlerde de büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getirdi.

Kendi evinde misafir gibi yaşadıklarını söyleyen Emine Üstündağ, “Ne postacı geliyor bize, ne başka bir şey. Adresimiz olması gerekiyor. Olursa, çok iyi olur. Dilekçe de muhtara vermişiz ama yıllardır bu mağduriyeti yaşıyoruz.” dedi.

“Sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyoruz”

Yaşadığı mahallenin, sokağın ve oturduğu evin numarasını bilmediğini dile getiren Amber Baran ise “Kömür yardımı almak istiyoruz, alamıyoruz. Çocuklarımızı okula göndermek istiyoruz, gönderemiyoruz. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak istiyoruz. Ama o da olmuyor. Çünkü bizim resmi olarak adresimiz yok.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarım eğitimden ve sağlıktan mahrum”

Yaklaşık iki yıldan beri bölgede yaşadığını söyleyen Mehmet Bozdağ, “Adres almak için çok uğraştık. Çocukların eğitimi için adres gerekiyordu, ancak adresimiz yoktu. Adresimiz için belediyeye başvurdum. Ancak alamadım. Akrabalarımın yardımıyla zor bela çocuklarımı okula kaydettim. Ancak bana 970 TL ceza geldi. Adresim Bağlar ilçesinde görünüyor. Eşim sosyal yardımlaşmaya gidiyor, yardım alamıyor. Anlayacağınız zor durumdayız ve ilgilenen de yok.” dedi.

“Burada oturanların çoğu işsiz, kahve köşelerinde oturuyor ya da hamallıkla uğraşıyor”

Bozdağ, “2 yıldır sosyal yardımlaşmadan almam gereken yardımı alamıyorum. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bununla beraber sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyoruz. Çocuklarım hastalanıyor ancak aile hekimi kabul etmiyor. Burada oturanların çoğu işsiz, kahve köşelerinde oturuyor ya da hamallıkla uğraşıyor. Diğerleri ise sosyal yardımlaşma kurumundan aldıkları ile geçiniyor.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz/Hamza Adiyaman – İLKHA) 




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir