• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Aktarlar yeni uygulamadan endişeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aktarlarda ve baharatçılarda satılan bazı ürünlerin müşteri açısından açıkta satılmasının daha uygun olduğunu savunan Aktarlar, yeni düzenlemenin kendilerini olumsuz etkileyeceğini ve vatandaşların ambalajlı ürünleri pek almadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı yayınladığı yeni genelge ile aktarlar, baharatçılar ve benzeri işletmelerin uyması gereken yeni yönetmeliği hayatı geçirdi. Yeni yönetmelik ile aktarlar artık kendi yaptıkları bitkisel karışımları satamayacak, açıkta ürün satamayacak, duvarlara ürünler hakkında yazı asamayacak ve satılması yeni yasaklanan 71 ürünü satamayacak.

Gaziantep’in tarihi Kürkçü Hanı’nda bulunan aktar esnafı, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeyi İLKHA’ya değerlendirdi.

"Küçük esnafın bu uygulamaya geçmesi biraz zordur"

Gaziantep’te yıllardır aktarcılık yapan esnaf Gökhan Güneş, yeni uygulamanın kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, aktarlar olarak ambalajda olması gereken ürünleri zaten ambalajda sattıklarını söyledi.

Güneş, “Bu uygulama bizi olumsuz etkiler. Çünkü vatandaş buraya ürünler açık diye ve ürünün nasıl olduğuna bakmak için geliyor. Müşteri bitki alınca kokusuna ve tadına bakması gerekiyor. Bu ürünler pakete girdiği zaman kimse gelip bu ürünleri almaz. Kimi vatandaşlar buraya 5-6 kilometre uzaktan sırf burası aktarlar çarşısı olduğu için geliyor. Ama paketli olduğu zaman gider marketlerden alır. Bu da küçük esnafın bitmesi demektir. Her sene bu uygulama gündeme getiriliyor. 2-3 haftada bir Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer bizi denetlemeye geliyorlar. Sürekli bizi sıkıştırıyorlar. Küçük esnafın bu uygulamaya geçmesi biraz zordur. Zaten ambalajda olması gereken ürünleri biz ambalajda satıyoruz.” dedi.

Gaziantep’te yaklaşık 30 yıldır Aktar işi yapan Cuma Turan, “Eğer bu uygulamayı mecburi yaparlar ise biz de bu uygulamaya başlarız. Baharat ve bitki ürünlerinin açıkta satılması daha iyidir. Uygulama bu şekilde başlatılır ise mecbur o sisteme geçeriz. Fakat vatandaş ürünleri ambalajda almak istemiyor. Vatandaş çünkü 50 gram 100 gram istiyor. Ambalajda olunca pek almıyorlar. Açıkta olması daha iyidir.” ifadelerini kullandı.

"Bazı ürünler ambalajda kaldığı zaman çabuk bozuluyor"

Şu ana kadar bu uygulama ile ilgili kendilerine resmi bir yazı gelmediğini ifade eden Aktar Bülent Bilici ise yeni düzenlemelerin aktarlar açısında yerinde olduğunu ifade etti.

Bilici, “Hala gördüğünüz gibi ürünlerimizi açıkta satabiliyoruz. Tabi ki, ürünlerin ambalajda olması gerekiyor. Bazı ürünlerin de açıkta satılması daha uygundur. Bazı ürünler ambalajda kaldığı zaman çabuk bozuluyor. Ama açıkta olduğu zaman ürün daha çabuk satılıyor. Zaten bizde ürünlerin yüzde 90’ı ambalajlıdır. Onun için ambalajlı olması gereken ürünler de var. Ambalajda değil de açıkta olması gereken ürünler de var. Bizim zaten belli firmalarımız var. Onlar bu konuda gerekli tescilleri ve izinleri almışlar. Bizler de zaten ürünlerimizi onlardan satın alıyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir