• DOLAR 34.258
  • EURO 37.83
  • ALTIN 2928.815
  • ...
Sur çarşısı esnafı eski günlerini arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar ve uygulanan sokağa çıkma yasakları, halkın büyük mağduriyetler yaşamasına neden olduğu gibi ilçe esnafını iflas etme derecesine getirdi.

Gazi Caddesi üzerinde, tarihi Ulu Camii`nin karşısında yer alan Tarihi Kuyumcular Çarşısı`nın esnafı, uzun zamandır yaşanan olaylardan mustarip durumda.

El işi her türlü ziynet eşyasının alınıp satıldığı çarşıda esnaf, 3 ay aradan sonra işyerlerini açabildiklerini ancak günlerdir siftah bile yapamadıklarını belirtti.

Çarşıda yıllardır kuyumculuk yapan esnaf Murat Şenyiğit, ticaret hacmi açısından kentin en önemli merkezlerinden biri durumunda olan tarihi çarşının, eski günlerini aradığını söyledi.

“Olaylar hepimize zarar verdi”

Çatışmalar nedeniyle çarşının 106 gün boyunca kapatıldığını dile getiren Şenyiğit, “Mağdur olan sadece biz değiliz, bizim gibi birçok esnaf mağdur oldu. Olaylar hepimize zarar verdi. İşyerimizi açtıktan sonra halkın bize rağbet göstereceğini bekliyorduk ama istediğimiz gibi olmadı. Sur`a alışveriş yapmaya gelen vatandaş yok. Fotoğraf çekmek için gelen meraklı insanlar var. 2 gündür siftah yapamadım.” dedi.

Sur ilçesinin, Diyarbakır`ın ve bölgenin ticaret açısından can damarı olduğunu ifade eden Şenyiğit, Sur`da olaylar başladığından bu yana kentteki tüm esnafın işlerinde durgunluk yaşadığını belirtti.

“İnşallah Diyarbakır eski huzuruna kavuşur”

Devlet tarafından kendilerine yardım yapılmasını talep eden Şenyiğit, “Toptancılık burada olduğu için birçok arkadaşımız iflasın eşiğine geldi, işyerlerini kapattı. Biz vakıf kiracısıyız ama bizden kira aldılar. Normalde kira alınmaması lazım. Devlet, Sur esnafının sorunlarını giderecek diye biliyorduk. Bize 30 bin TL`lik faizsiz kredi desteği sunuyorlar ama bu, çok komik bir yardım. Benim şimdiye kadar 40 bin TL zararım oldu. Devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz. İnşallah bu olaylar biter ve Diyarbakır eski huzuruna kavuşur.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir