• DOLAR 32.449
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2442.924
  • ...
HÜDA PAR`dan  "Yaşlılar Haftası" mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yaşlılar Haftası” münasebetiyle HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından bir açıklama yayımlandı.

Yayımlanan mesajda, yılın sadece birkaç gününde hatırlanmaya mahkûm edilmiş yaşlıların değerlerini anlamanın, onların evlatlarının yanında ve gözetiminde rahat ve huzurlu bir şekilde yaşam sürmeleri için hassasiyet oluşturmanın önemine vurgu yapıldı.

Fiziki olarak çökmüş yaşlıların, evlatları tarafından terkedilmeleriyle duygusal çöküntü de yaşadıklarının belirtildiği mesajda, şu ifadelere yer verildi:

“Hayatlarının baharını çocuklarına adamış ve her türlü maddi-manevi desteği esirgememiş anne babaların yaşlanıp bakıma muhtaç kaldıkları bir dönemde çocukları tarafından terk edilmeleri, fiziki olarak güçsüz olan anne babaların duygusal olarak da çökmelerine neden olacaktır. Yaşlılıktan dolayı beli bükülmüşlerimize ilgi ve şefkati esirgemekle onlara boynu büküklük duygusu da yaşatmamalıyız. Unutmamalıyız ki; Peygamber Efendimiz (sav) içinde yaşadığımız toplumun bela ve musibetlere düçar olmasının önündeki en büyük engelin içimizde bulunan beli bükülmüş yaşlılar olduğunu hatırlatmaktadır.”

Son yıllarda huzurevlerine olan müracaatların artmasının toplumun değerlerinden ne kadar uzaklaştığını gösterdiğine dikkat çekilen mesajda, “En güçlü, en varlıklı olduğumuz dönemde anne veya babamızı sıcak aile ortamından sevgi ve şefkatten mahrum bırakıp, darülacezelere mahkûm etmek bir evlat olarak bizim insani yönden acizliğimizi gösterir. Son yıllarda huzurevlerine olan müracaatların artması toplumsal kolektif ahlaki değerlerimizin ne kadar düştüğünü gösteren tehlikeli bir durumdur. Bu konunun özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın yetkili birimleri tarafından ciddiyetle ele alınması önem arz etmektedir.” denildi.

Yaşlılara sahip çıkmakla aile kurumuna da sahip çıkılacağının vurgulandığı mesajın sonunda şu ifadeler kullanıldı: “Bütün bir toplum olarak bela ve musibetlerden kurtulup, huzur ve bereketi bulabilmek için yaşlılarımıza sahip çıkmalıyız. Yaşlılarımıza sahip çıkmakla aile kurumuna ve dolayısıyla gelecek neslimize sahip çıkmış oluruz. Bu vesileyle bütün yaşlılarımızın ‘Yaşlılar Haftası`nı kemali hürmetle kutluyoruz.” (İLKHA)

HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından “Yaşlılar Haftası” münasebetiyle yayımlanan açıklamanın tam metni:

Her yıl Mart ayının 18-24 tarihleri arasında kutlanan ‘Yaşlılar Haftası`, yılın sadece birkaç gününde hatırlanmaya mahkûm edilmiş yaşlılarımızın değerlerini anlamak ve onların evlatlarının yanında ve gözetiminde rahat ve huzurlu bir şekilde bir yaşam sürmeleri için hassasiyet oluşturmak adına önem arz etmektedir.

Geniş ailelerin azaldığı, ev hanımlarının iş kadını olduğu günümüzde, yaşlı anne babalar büyük oranda ihmal edilmiş, kimisi ilgi ve şefkatten mahrum bırakıldığı için evlerinden ve çocuklarından ayrılmak zorunda kalmış, kimisi de fakirlik bahanesiyle çocukları tarafından huzurevlerine terkedilmiştir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın verilerine göre huzur evlerinde kalan kişi sayısı son on iki yılda yüzde 132 oranında artmış, sadece devlete ait huzurevlerinde kalan yaşlı sayısı 2002 yılında 4 bin 952 iken 2014 yılında 11 bin 511`e yükselmiştir. Özel ve belediyelerin de eklenmesiyle bu sayı 22 binleri bulmuştur.

Hayatlarının baharını çocuklarına adamış ve her türlü maddi-manevi desteği esirgememiş anne babaların yaşlanıp bakıma muhtaç kaldıkları bir dönemde çocukları tarafından terk edilmeleri, fiziki olarak güçsüz olan anne babaların duygusal olarak da çökmelerine neden olacaktır.

Yaşlılıktan dolayı beli bükülmüşlerimize ilgi ve şefkati esirgemekle onlara boynu büküklük duygusu da yaşatmamalıyız. Unutmamalıyız ki; Peygamber Efendimiz (sav) içinde yaşadığımız toplumun bela ve musibetlere düçar olmasının önündeki en büyük engelin içimizde bulunan beli bükülmüş yaşlılar olduğunu hatırlatmaktadır.

En güçlü, en varlıklı olduğumuz dönemde anne veya babamızı sıcak aile ortamından sevgi ve şefkatten mahrum bırakıp, darülacezelere mahkûm etmek bir evlat olarak bizim insani yönden acizliğimizi gösterir.

Son yıllarda huzurevlerine olan müracaatların artması toplumsal kolektif ahlaki değerlerimizin ne kadar düştüğünü gösteren tehlikeli bir durumdur.

Bu konunun özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın yetkili birimleri tarafından ciddiyetle ele alınması önem arz etmektedir.

Devlet, kendilerine bakabilecek ailesi olduğu halde huzur evlerinde kalmaya mahkûm edilmiş büyüklerimizin, ailelerinin yanında kalmaları için gerekli iyileştirmeleri ve zemini sağlamalı, bakacak ailesi olmayanların ise huzur evlerinde maddi ve manevi olarak daha kaliteli bir yaşlılık dönemi geçirmeleri için şartlarını iyileştirmelidir.

Maddi imkânları kısıtlı olup da yanında yaşlı ebeveyni olan ailelere destek olunmalı bu konudaki projeler geliştirilmelidir.

Bütün bir toplum olarak bela ve musibetlerden kurtulup, huzur ve bereketi bulabilmek için yaşlılarımıza sahip çıkmalıyız. Yaşlılarımıza sahip çıkmakla aile kurumuna ve dolayısıyla gelecek neslimize sahip çıkmış oluruz.

Bu vesileyle bütün yaşlılarımızın ‘Yaşlılar Haftası`nı kemali hürmetle kutluyoruz.

HÜDA PAR GENEL MERKEZİ 

Bu haberler de ilginizi çekebilir