• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD), son yaşanan çatışmalı süreçle beraber bölgede yaşanan ekonomik sorunlar ve bunlara getirdikleri çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı. HAKSİAD Başkanı Ramazan Azboy ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla bir araya gelerek hazırlamış oldukları raporla ilgili bilgilendirmelerde bulundular.

Yaşanan son süreçte baş gösteren ekonomik sorunlar ve toplumsal travmalara dikkat çeken HAKSİAD Başkanı Ramazan Azboy, hazırlamış oldukları raporun öne çıkan bölümlerini kamuoyuyla paylaştı.

HAKSİAD tarafından yayımlanan raporda, çatışmalı sürecin dünü ve bugüne işaret edilerek, uzun yıllar süren kargaşa ortamının halka yaşattığı acı ve mağduriyetlere dikkat çekildi.

Raporda, son süreçte yaşanan çatışmaların neden olduğu sosyal, psikolojik ve ekonomik travmaların boyutları anlatılırken bundan sonraki dönemde atılması gereken adımlara yönelik önemli önerilerde bulunuldu.

Bölge ekonomisinin tükenme noktasına geldiğinin belirtildiği raporda, küçük ve büyük işletmelerin iflasın eşiğinde olduğuna vurgu yapıldı. Özellikle küçük esnafın durumunun içler acısı halde olduğuna dikkat çekilen raporda, vergi ve SSK primlerinin silinmesi, kredi borçlarının da ertelenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerde meydana gelen yıkımın bir an önce giderilmesinin belirtildiği raporda, evlerini terk etmiş ama geri döndüklerinde hiçbir şeyi yerli yerinde görememiş insanların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Özellikle emlak ve inşaat sektörünün ekonomik darboğazda olan sektörlerden olduğuna dikkat çekilen raporda, yıkımın yaşandığı bölgelerin yeni inşa sürecinde bu ekonomik çevrelere gerekli kolaylığın sağlanması istendi.

Önceki yıllarda başlatılan yatırımların devam ettirilmesi, yatırımcının yeniden bölgeye gelmesi için yeni teşviklerin çıkarılması gerektiğinin ifade edildiği raporda, özellikle küçük esnafın faizsiz kredilerle desteklenmesi gerektiği belirtildi.

Yaşanan ekonomik sıkıntıların yanında halkın sosyal ve psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilendiğinin hatırlatıldığı HAKSİAD raporunda, en kısa sürede güçlü bir rehabilitasyon programın hayata geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) tarafından yayımlanan rapora ulaşmak için tıklayın. (M.Sıddık Bilge- Yunus Sırat İLKHA)