• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
"Rabbiyle buluşmayan bir neslin geleceği karanlıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Midyat ilçesinde faaliyet yürüten İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şubesi tarafından düzenlenen 'Namazla Diriliş' konferansına konuşmacı olarak katılan Namaz Gönüllüleri Platformu Sekreteri İlahiyatçı-Yazar Ahmet Bulut, namazın önemini anlatarak, Rabbiyle buluşmayan bir geleceğinin karanlık olduğunu belirti.

Kocatepe Kültür Salonu`nda gerçekleştirilen programa İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, SGK İlçe Müdürü Abdurrahim Güneş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Hüseyin Tunç, HÜDA PAR İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Atilla Yarış ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan İlim Yayma Cemiyeti Midyat Şube Başkanı Tarık Demir,  Müslümanlar olarak memlekete faydalı olmayı ve her türlü aşırılıktan uzak durma gayelerinin olduğunu söyledi.

Konferansta dinin direği namaz konusunu ele almak istediklerini ifade eden Demir, "İnsan yetiştirmek, hayırlı evlat yetiştirmek, haysiyetli insan yetiştirmek gibi bir hedefimiz var. Bu çerçevede eğitime ve gençlere yönelik bazı çalışmalar yürütmekteyiz. Bizler halka açık ilk programımızda bütün Müslümanlara hitap eden, dinimizin direği olan namazı konu etmek istedik.  Amacımız namazın biraz daha gündemimize gelmesidir. Aynı zamanda toplumsal ve sosyal sorunlara duyarsız kalmamak için çevre il ve ilçelerden göç eden kardeşlerimize de yardım elini uzatıyoruz ve kardeş aileler edindik. Önümüzdeki süreçte öğrenci yurtları temelinde de bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Nasip olursa Midyat`ta bir öğrenci yurdu açmak için çalışmalara başladık.” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Namaz Gönüllüleri Platformu sekreteri İlahiyatçı-Yazar Ahmet Bulut'un namaz hakkında anlattığı yaşanmış hikâyeler ve izlenimleri duygu dolu anlar yaşattı. Bulut, namazın üzerinde hassasiyetle durulması gereken en önemli mesele olduğunu ifade ederek Kuran-ı Kerim'de namaz hakkında yer alan ayetlerden örnekler verdi.

“Namazı ciddiye almıyoruz”

"Namaz Gönüllüleri Platformu olarak 14 yıl önce başlattığımız çalışma ile namaz tohumları ekmek için gayret ediyoruz." diyen Bulut, "Yüzde 99`u Müslüman olan şu güzel ülkemizde, kıymetli kardeşlerim hala 5 vakit namazını kılamayan milyonlarca kardeşimiz var. Gittiğimiz okullarda müşahede ettiğimiz kadarıyla namaz kılan öğrenci sayısı yüzde 5 kadar. Buraya gelirken YGS sınavı vardı diye yollarda ciddi bir trafik vardı. Bundan yaklaşık 2 ay önce de  TEOG sınavı vardı. Merakımdan soruyorum, Midyat`ta TEOG sınavına yetişemeyip, kaçıran hiç oldu mu, duydunuz mu? Uyanamamış, yetişememiş, trafiğe yakalanmış, şöyle olmuş, böyle olmuş da TEOG sınavını kimse kaçırmış mı? Birçok yere gidiyorum, gittiğim yerlerde de özellikle soruyorum, pek rastlamadım. Bugün YGS`yi kaçıran kaç kişi var? Peki, KSS`ye hazırlık nasıl? Fakat herkesin mutlaka gireceği bir sınav var, oda KSS yani Kabirde Seçme Sınavı'dır. İyiler ile kötülerin, hak ehli ile batıl ehlinin, Kur`an tabiriyle Hizbullah ile Hizbuşşeytanın seçileceği büyük bir sınav var önümüzde, ama KSS`yi hiç kimse takmıyor. Hâlbuki herkesin mutlaka gireceği bir sınav, kaçışı da yok, bütünlemesi de yok. Fakat YGS ve TEOG`a verdiğimiz ihtimamı, heyecanı namaza vermediğimiz ortaya çıkıyor. Neden? Çünkü ciddiye almıyoruz." dedi.

"Bir Müslüman niye namaz kılmaz"

Namazın önemini anlayabilmek için Allah'ı layıkıyla tanımak gerektiğini söyleyen Demir daha sonra şunları kaydetti: "10 senedir dolaşıyorum, nefsime ve bu konuda ehil olanlara soruyorum. Müslümanın diyen biri niye namaz kılmaz diye. Birçok mazeret öne sürülebilir. Ama benim tespit ettiğim üç temel sebep var. Bunlardan birincisi ve en önemlisi Rabbimizle aramızın açılmış olmasıdır. İman ettiğimiz Rabbimizi yeterince tanımadığımızı gördüm. Bu yüzden Allah, 'Ey İman edenler! İman ediniz' diye buyuruyor. Namazın önemini anlayabilmemiz için Rabbimizi layıkıyla tanımamız gerekiyor. Şahit olduğum bir gencin şu sözü çok düşündürücüdür. Bir konferans sonrası bana gelen genç, 'hocam ben kendimi ateist sanıyordum, meğer ben de dindarmışım. Anlattıklarınız beni çok etkiledi. İçim kıpır kıpır oldu' dedi. Değerli kardeşlerim! Bunlar bizim çocuklarımız, bizim tezgâhımızdan geçen çocuklar. Daha abdest almasını bilmeyen çocuklarımız var. Çocuklarımızı sınavlara hazırladığımız kadar, namaza da alıştırmamız gerekir. Şunu unutmamalıyız ki: Rabbiyle buluşmayan bir neslin geleceği karanlıktır. Eğitimciler olarak birinci vazifemiz, çocuklarımıza Allah`ın Kur`an`da kendisini tanıttığı şekilde O`nu anlatalım."

Namaz, ruhun gıdası olduğunu belirten Demir, "Müslüman birinin namaz kılmamasının diğer sebepleri ise, nasıl namaz kılacağını bilmememiz ve namaz bilincimizde eksikliklerin olmasıdır. Namazı bilmiyoruz, tanımıyoruz. Yaşlıların, emeklilerin yaptıkları bir vazife gibi görüyoruz. Namaz bir yük değildir. Namaz, Allah ile bir sohbettir. Namaz ruhun gıdasıdır. Namaz zikirdir. Namaz kalplerin tatmin olmasıdır. Namazdan lezzet almayı bilmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Konferans, Bulut`un okurlarının kitaplarını imzalamasının ardından sona erdi. (Süleyman Tunç-İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir