Şırnak`ta Çevre Kirliliğini Önleme Çalışmaları
Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muhammet Şah Yiğit yaptığı açıklamada hava kirliliğini azaltmak için çözüm arayışları içerisinde olduklarını söyleyerek, "Şırnak`ta çevre kirliliğini yok etmek belki de mümkün olmayacak ama azaltılması için birtakım çalışmalar yapılabilir." dedi.
ŞIRNAK- Çevre İl Müdürü Muhammet Şah Yiğit Çevre Kirliliğinin azaltılmasına ilişkin gazetecilere bir takım açıklamalarda bulundu.
Yiğit; "Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte özelikle akşam saatlerinde soba kalorifer kazanlarının yakılması sonucu insanlarımızın neredeyse nefes alamaz hale gelmektedir. Şırnak hava kirliliği yüksek olan iller arasında yer almaktadır. Şırnak`ta kava kirliliğini azaltmak ve daha temiz bir hava için çok katlı binalarda bacalara filtre takılmalı, kaliteli yakıt kullanımına özen gösterilmeli, sobalı evlerde, soba zehirlenmelerine karşı yatmadan önce sobaların yakılmaması ve söndürülmesi, kazan dairelerinde yeteri kadar yangın kapısının bulunması gerekir. Amacımız Şırnak`ta çevre kirliliğini azaltmak ve en az seviyeye indirmektir. Hava kirliliğini azaltmak için çözüm arayışları içerisindeyiz. Şırnak`ta belki de çevre kirliliğini yok etmek belki de mümkün olmayacak ama azaltılması için birtakım çalışmalar yapılabilir." dedi.
Çevrenin kirlenmesinde etkili olan 2 önemli faktör olduğunu belirten Yiğit; "Bunlardan ilki baca gazları, Her türlü bacalardan çıkan gazlardır. Sanayi bacaları da evlerde soba bacaları da olabilir. Bir diğeri ise egzoz gazları yani arabalardan çıkan duman gazlarıdır. Bu 2 gaz çeşidi çevremizi kirletmektedir. Amaç Egzoz Emisyon Ölçüm İstasyonları kurarak, kalorifer bacalarından çıkan gazların kontrol altına alarak çevrenin daha az kirletilmesini sağlamaktır. Bu konuda Şırnak Belediyesi ile yapmış olduğumuz ortak bir proje kapsamında el ilanları kaloriferli binalarda kazan kullanan kişilerin daha dikkatli olmaları için tüm binalara dağıtılmakta, böylelikle bu kişilerin bilgilendirilmesi sağlanacak. Kalorifer kazanları haftada bir, Arkagaz kanalları ayda bir kalorifer bacalarının da yılda bir defaya mahsus olmak üzere temizlenmesi gerekir. Bu tezlik yapıldığı zaman çevre kirliliği aza indiriliyor. Kazan kullanan kişilerin bu konuda eğitilmiş olmaları önemli bir rol oynamaktadır. Eğer kazan kullanan kişiler iyi eğitilmişse çevre kirliliğinin %25-30 civarında azaldığı görülmektedir." dedi.
Şehir merkezinde hava ve çevre kirliliğini en aza indirmek için çalıştıklarını belirten Şırnak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yiğit, "Kaloriferlere bakan elemanların daha iyi eğitilmesi ve bilinçlenmesi, kalorifer dairelerinin yeteri kadar havalandırılması ile ilgili bina sahiplerine bilgilenmeleri için el ilanları dağıtıyoruz. Özellikle Astım ve Kalp hastalarının akşam saatlerinde kaloriferlerin yakıldığı saatlerde dışarıya çıkmamaları gerekir. Dışarı çıkmaları halinde ise gerekli tedbirleri almalıdırlar." ifadelerini kullandı.
Emcet Yalçın-İLKHA