• DOLAR 35.495
  • EURO 36.603
  • ALTIN 3062.58
  • ...
"Tarafı olmadığımız çatışmaların mağduruyuz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinde halkın bir araya gelerek oluşturduğu "Sur Halk İnisiyatifi" Tarafı olmadıkların çatışmaların mağduru olduğunu söylediler.

Toplanan gurup "Sur içi bizimdir bizim kalacak, Sur içi uyuma haklarına sahip çık, Taraf olmadık bertaraf etmeyiz, Önce fakirdik şimdi mülteci" sloganları attı.

"Sur Halkı İnisiyatifi" adına basın açıklamasını okuyan İlyas Güreli, tarafı ve razı olmadıkları sürecin ve çatışmaların mağduru olduğunu ifade etti.

Halkın tarafı olmadığı çatışmaların mağduru olduğunu söyleyen Güreli, “Biz Sur içinde yaşayan halk olarak uzun süredir yaşanan çatışmalardan dolayı özellikle 3 ayı aşkın süredir devam eden sokağa çıkma yasağı ve çatışmalardan dolayı büyük acılar, sıkıntılar ve mağduriyetler yaşamaktayız. Çatışmaların yaşama alanlarımıza taşınması mahallelerimize adına ister çukur ister hendek deyin kazılması, sokaklarımıza bombaların döşenmesinin en büyük mağduru başta Sur olmak üzere tüm bölge halkı oldu.” dedi.

Çatışmalar ile büyük mağduriyetler yaşandığını dile getiren Güreli, çatışmalar ile büyük göç dalgası yaşandığına vurgu yaptı.

"Diyarbakır İslam ile tanıştığından beri böyle bir yıkım görmedi"

Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı büyük bir göç dalgası yaşandı." diyen Güreli şöyle devam etti:" Diyarbakır İslam ile tanıştığından beri böyle bir yıkım görmedi. Ailelerimiz parçalandı, evlerimiz yıkıldı, iş yerlerimiz kapandı, borçlarımız arttı daha da önemlisi ise çocuklarımızın psikolojileri bozuldu. Çocuklarımız eğitimlerinden ve arkadaşlarından koptular. Birçok insan hayatını kaybetti. Tarafı olmadığımız ve razı olmadığımız bu sürecin ve çatışmaların mağduruyuz. Yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar kiraladıkları evlerde sobasız, yataksız, yorgansız, tüpsüz, aşsız yaşamak zorunda kaldılar. Bazılarımız da akrabalarımızın yanına yerleşerek hayatımızı çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz. Öyle ki küçücük evlerde 2-3 aile kalmak zorunda kaldı. Bununla birlikte herkesin müşahede ettiği birçok sıkıntıyı birinci dereceden halk olarak bizler yaşadık.”

“Halk için yapıldığı iddia edilen bu çatışmaların en çok yine halka zararı olmuştu”

Çatışmaların meydana getirdiği mağduriyetlerin giderilmesi çağrısında bulunan Güreli, “Halk için yapıldığı iddia edilen bu çatışmaların en çok yine halka zararı olmuştu. Ekonomik zor şartlarda yaşadığımız dönemlerde bile yaşamadığımız bu sıkıntıları halka reva görenler bunun muhasebesini yapmalı ve bundan ders alarak mağduriyetimize yeni mağduriyetler katmaktan vazgeçmelidirler. Surdaki manevi havanın Sur halkıyla beraber anlam kazandığı aşikârdır. Halkın toplu konutlara atılıp Surdan uzaklaştırılması bizlerde dışlanma algısı oluşturacaktır. Sur içinin insanlarla birlikte bir kültür hazinesi olarak yaşaması lazım. Biz Surda yaşayan insanlar olarak Sur’un imarının içindeki insanları gözeterek ve yine Sur’da yaşamasını sağlayarak gerçekleştirilmesi taraftarıyız. Bu sebeple başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere tüm yetkililere yıllarca yaşadığımız bu sokakları terk etmemizin bizim için tabiri caizse dünyayı terk etmek anlamına geleceği için tekrar bunlarda bizlere hayatımızı devam ettireceğimiz yaşam alanının oluşturulmasını önemle talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının sonunda inisiyatif taleplerini şöyle sıraları:

"-Evleri yıkılıp-yıkılan ve tahrip edilen ev sahiplerine yıkılan evlerin yerine Sur’un tarihi dokusuna uygun inşa edilecek evlerin verilmesi

-Kiracılar içinde mümkünse Sur’da değilse uygun yerlerde kira öder gibi ev sahibi yapılması

-Malum olaylardan dolayı evini taşıyıp ikametgahını değiştiren ve bu sebeple yardım alamayan mağdurlara yardım yapılması ve bu yardımların daha iyi ve sürekli hale getirilmesi

-Sur için de yaşayan halkın elektrik, su ve vergi borçlarının silinmesi

-Sur içindeki genç nüfus göz önüne alınarak iş imkânlarının oluşturulması (kredi ve hibe yoluyla desteklenerek)

-Özellikle çocuk, genç ve kadınlar için psikolojik destek merkezlerinin kurulması var olanların ise aktif olarak çalışması

-Her düzeydeki öğrencilere ders telafi imkânları oluşturulması

-Sur içinde yaşayıp evlenmek isteyen gençlere evlilik yardımının yapılması

-Sur ilçemizin Peygamberler ve Sahabeler şehri olarak kalması ve manevi havanın muhafazası için inanç turizmini canlandırmak adına özellikle Hz. Süleyman Camii çevresi kamulaştırılarak; medrese, öğrenci yurtları, mesire yerleri, kütüphane vb. projelerin hayata geçirilmesi

-Sur halkına faizsiz aile destek ve ihtiyaç kredileri verilmesi

-Sur esnafından bu yıl alınmaması bu yılki sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi, kredi borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi." (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA) 















Bu haberler de ilginizi çekebilir