• DOLAR 35.445
  • EURO 36.64
  • ALTIN 3093.06
  • ...
Mavi Marmara üzerine müzik festivali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abdullah Bahadır / Doğruhaber
Türkiye İsrail ilişkileri Mavi Marmara katliamından sonra büyük ölçüde askıya alındı. Olaydan sonra Türkiye bu ilişkilerin düzeltilmesi için üç şart ileri sürdü. Bunlar; İsrail`in söz konusu katliam için özür dilemesi, mağdur ailelere tazminat ödenmesi ve Gazze`ye uygulanan ablukanın kaldırılması idi. Her ne kadar açıktan kameralar önünde olmasa da israilin özür dilediği ifade edildi, ancak tazminat ve abluka şartı daha orta yerde dururken ilişkilerin başlatılmasından söz edenlere her zaman tepki yağdı. Ancak haftalık yayın yapan İsrail menşeli Şalom gazetesi iki ülke arasında müzik festivalinin düzenleneceğini belirterek kültür sanat alanında bir ortaklıktan söz etmesi dikkat çekti.

SOUND PORTS MÜZİK FESTİVALİ
Haftalık yayın yapan Şalom gazetesi, uzun süredir sanat-kültür-turizm alanında ortak paylaşımları yaşamayan iki ülkenin mart ayında bir ortaklığa imza atacaklarını(attıklarını) belirtiyor. Karşılıklı normalleşmenin ilk kez kültür sanat alanında kendini gösterdiğini belirten gazete, iki ülkenin Tel Aviv ve İstanbul`da ortaklaşa müzik festivali düzenleyeceğini belirtiyor. Gazete haberinde, 9-12 Mart tarihlerinde Tel Aviv`de, 10-13 Mart tarihlerinde de İstanbul`da yapılacak(yapılıyor) olan Sound Ports Müzik Festivali`nde Türkiye ve İsrail`in güya ‘dünyaya kazandırdığı sanatçılar`ın sahne alacağını belirtiyor. Haberde ayrıca, destek veren Fransız ve Kübalı ‘müzisyenler`in de festivalde yer alacakları ifade ediliyor.

MAVİ MARMARA UNULTULDU MU?
Gazze filosu saldırısı, Mavi Marmara katliamı veya Deniz Meltemi Harekâtı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği, içinde Türkiye`deki neredeyse bütün camia ve cemaatlerden temsilcilerinin yer aldığı ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da Siyonist İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yaptığı müdahale büyük yankı uyandırmış, İsrail Türkiye ilişkileri tamamen kopmuştu. Olay; gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmının şehid edilmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlanmıştı.

Türkiye, bu olay üzerine İsrail ile ilişkilerini sona erdirmiş ve ilişkilerin tekrar normalleşebilmesi için 3 şart koymuştur; İsrail'in yaşanan olay üzerine özür dilemesi, Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve İsrail'in Gazze ablukasını sona erdirmesi.

İsrail`in, olaydan 3 yıl sonra Türkiye'den kapalı kapılar arkasında resmi özür dilediği iddia edilmiş ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi de kabul ettiği belirtilirken, Türkiye`nin koştuğu en önemli Gazze ambargosunun kaldırılması şartına dönük ise hiçbir adım atmış değil.

   
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir