• DOLAR 34.689
  • EURO 36.637
  • ALTIN 2962.738
  • ...
Halk otobüsü şoförlerinden Belediyeye tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hizmet-İş 2. No`lu Sendika Başkanı Bozan İzol, şoförlerin tepkilerinde i haklı olduklarını,  gündeme getirilen iddiaların yetkililer tarafından çözülmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi

Yetkililer tarafından telefonlarına gönderilen mesajla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan Şair Nabi Kültür Merkezine çağrılan halk otobüsü şoförleri, şikâyet ettikleri sorunlarının konuşulması yerine kendilerine bilgilendirme seminerinin verilmesine tepki gösterdi.

Seminere katılmayan halk otobüsü şoförleri, çalıştıkları firma tarafından uygulanan çalışma sisteminin yanlış olduğunu, bu sorunları sık dile getirdikleri halde kimsenin   sorunlarını çözmediğini iddia etti.

Çalışma sürelerinin çok uzun olduğunu ileri süren şoförler, aşırı yorgunluktan dolayı çoğu zaman kaza yaptıklarını, bundan dolayı hem kendilerinin hem de vatandaşın canının tehlikeye atıldığını belirtti.

İşe giriş çıkış saatlerinin belli olmaması için resmi olarak kayıt altına alınmadığını iddia eden şoförler, diğer tüm illerde uygulanan sistemin aynısının Şanlıurfa da uygulanmasını talep etti.

Şirketin çalışma sisteminin ezbere bir sistem olduğunu söyleyen şoförlerden İsmail adlı şahıs, “Biz daha önce resmi kayda göre bir gün 8 saat, diğer gün 10-11 saat arası çalışıyoruz. Bizim garaj girişimizde kart okutma cihazı diye bir şey yok. Yani işe giriş ve çıkış saatlerimiz konusunda herhangi bir resmi kaydımız yok. Sadece araçlarda kullandığımız şoför kartlarını okutuyoruz. Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de bizi haftada bir gün olmak üzere tam gün çalıştırma kararı almışlar. Yani sabah saat 5`te geleceksin akşam saat 7`de gideceksin. Bir saat önceden işe çıkıyoruz işi bırakma sonrasında da bir saat geçiyor. Üstelik gün boyunca tek başına çalışıyoruz. Şoför bir defa o direksiyona oturduğu zaman ayık bir şekilde oturamıyor.” diye konuştu.

Normal şartlarda bir şoförün 8 saat çalışması gerektiğini söyleyen İsmail, şöyle devam etti: “ O direksiyona geçiyorum gün boyu 4 ya da 5 dakika dinlenmeyle çalışıyorum. Lavaboya inemiyorum. Seferler aralarında verilen süre çok az. Örneğin, toplamadan çarşıya 16 dakika vermişler.  Siz sivil aracınızla kaç dakikada gidebilirsiniz? Kampüs yoluna 32 dakika verilmiş biz bu sürede nasıl yetişeceğiz. Bakın arkadaşlarımız yetişmek için saatte 110 kilometre hızla gidiyorlar. Bu sefer hızlı gidersen de yolda radar var. Bizim yediğimiz cezalar cebimizden gidiyor. Kaza yaptığımız zaman eğer suçlu ise cebimizden gidiyor. Kısacası şu an ezbere bir sistem var” dedi

Asgari ücrete yapılan zammın kendilerine yansıtılmadığını da iddia eden İsmail, maaşlarının dahi ne kadar olduğunu tam olarak bilmediklerini, diğer illerde uygulanan sistemin aynısının kendileri için de uygulanmasını istediklerini söyledi.

Adil olmayan bir ücret ve çalışma sistemlerinin ağır olduğunu ifade eden Abdullah isimli şoför ise, “Bizim demek istediğimiz bu konuda adil düzenleme istiyoruz. Çalışma sistemimiz çok ağır, bir robot olsa bile öyle çalışamaz. Biz sabah 06.00`da başlıyoruz akşam 18.00`e kadar. Sadece bir yarım saat duruyoruz o da yemek içindir. Biz arkadaşlarla beraber bu sisteme karşıyız. Bu sistemin değişmesi lazım yetkililerden ricamız budur.” şeklinde konuştu.

Çok ağır olan şartlardan dolayı namaz kılmaya bile fırsat bulamadığını dile getiren Ahmet Ç. ise, yoğunluktan dolayı yanlış yöne dönerek namaz kıldığını söyledi.

Sistemin adil olması gerektiğini belirten diğer bir şoför Halil T. “Biz diyoruz ki adalet olsun. 3-5 kişinin emri altında yönetim olmaz. Denetlesinler bizi sabahtan akşama kadar 100 kişinin kahrını çekiyoruz. Üst düzey yetkililerle konuşmakla bu iş olmaz. Araç takip cihazından bizi arıyorlar yok neden 4 dakikaydı da neden 5 dakika beklediniz. Keyfi beklemedik. Çoluk çocuğumuz için gelmişiz buraya. Bize insan muamelesi yapılsın.” diyerek tepki gösterdi.

“Şoförlerin çalışma saatlerinin artması psikolojilerine olumsuz etki ediyor”

Halk otobüsü şoförlerinin gündeme getirdiği iddialar ile ilgili konuşan Hizmet-İş 2. No`lu Sendika Başkanı Bozan İzol, gündeme getirilen iddiaların yetkililer tarafından çözülmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Şoförlerin çalışma saatlerinin artmasının psikolojilerine olumsuz etki edeceğini belirten İzol, “Önceden 8 saat çalışıp 8 saat dinlenme vardı. Şu an bir gün çalışan diğer gün yarım gün dinleniyor. Bu da çalışan şoförlerin psikolojilerine etki ediyor. Vatandaşlarla iletişim bozukluğuna sebep olabiliyor.  Psikoloji bozukluğu kazalara da sebep oluyor. Maddi anlamda mesaisi de ödenmiyor. ” dedi

Garaj giriş ve çıkışlarda kartların okutulmadığı iddialarının doğru olduğunu fakat bununla ilgi çalışmalarının bulunduğunu belirten İzol, “TDKS sistemi için çalışmalar yapıyoruz. Tüm birimlerde bu sistem bulunuyor, bu sistem neden şoförlerde de olmasın? Bu sistemle şoförler sabah iş başı yaptığında kartının okutacak, akşam çıktığında yine okutacak. Bu şekilde çalışma saatleri  de belli olacak” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammının yansımadığı iddialarına da açıklık getiren İzol, “ Asgari ücret zammında da kurum yeni bir düzenlemeye gitti. Burada asgari ücret Bin 177 lira olarak hesaplandı. Evli çocuğu yoksa Bin 128 liraya getirildi. Gecen ay şoförlerin maaşlarına bakıldığında eksik ödenme tespit edildi.   Bunun için üst mercilere dilekçe yazıldı. Bir dahaki ay eksik yatırılanlar eklenecek.” şeklinde konuştu.  (İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir