Ehliyetteki yeni düzenlemeye destek
Yılbaşında uygulamaya giren sürücü ehliyetindeki yeni düzenlemeyle beraber teorik sınavların kolaylaştırıldığını, direksiyon sınavlarının ise zorlaştırıldığını Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği, düzenlemeyi olumlu bulduklarını söyledi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği yeni yasa tasarısına göre, ehliyet almada yenilikler oluşturuldu.
Diyarbakır Sürücü Kursları Derneği Başkanı ve sürücü kursu işletmecisi Özcan Külcü, ehliyet alımında yapılan değişikliklerle ilgili bilgilendirme yaptı.
Külcü, 1 Ocak 2016 tarihinde yapılan düzenleme sonucunda, teorik sınavların kolaylaştırıldığını ancak direksiyon sınavlarının zorlaştırıldığını belirtti.
Yarım saatlik direksiyon sınavında hatalı araç kullanan kursiyerlere ehliyet verilmeyeceğini dile getiren Külcü, “Daha önce ehliyet alan kişiye yeterince eğitim verilmiyordu. Teorik sınav zordu ama bu sınavlar kolaylaştırıldı. Direksiyon sınavları ise zorlaştırıldı. Olması gereken de buydu. Çünkü önceden ‘in ve bin’ şeklinde direksiyon sınavları yapılıyordu. Artık adaylar yarım saat boyunca direksiyon sınavına giriyor. Sınav esnasında direksiyon hâkimiyeti, yol takibi, kaldırıma paralel gelecek şekilde araç park etmek ve rampada aracı kaldırmak gibi hususlar dikkate alınıyor. Aday bunları beceremezse sınavdan kalmış oluyor.” dedi.
Sürücü kursları için taban fiyat uygulaması getirildiği bilgisini veren Külcü, taban fiyat uygulamasına uymayan sürücü kurslarının valilikçe kapatılabileceğini vurguladı.
Kursiyerler için 14 saatlik direksiyon eğitimi zorunlu kılındı
Sürücü kurslarının bundan böyle kursiyerlere 14 saatlik direksiyon eğitimi vermesinin zorunlu kılındığını ifade eden Külcü, şunları söyledi: “Artık taban fiyat diye bir uygulama söz konusu. Mesela, Diyarbakır’da B sınıfı ehliyetin maliyeti bin TL olarak hesaplandı. Bir kursiyere bin TL’den aşağı fiyata ehliyet verilir ve valilik bunu tespit ederse o kursun kapatılma durumu söz konusu olabilir. Bir kurum, bin TL’yi aldığı zaman kursiyere 14 saat direksiyon eğitimi vermek zorundadır. Memleketimizde kurallara uyma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bundan dolayı sürücü kurslarına trafik adabı diye bir ders de getirildi.”
Bazı basın yayın organlarının ‘stajerlik’ uygulamasını vatandaşa yanlış aktardığını sözlerine ekleyen Külcü, “Stajerlik konusu çok gündeme geldi. Basında ve insanlar arasında yaygaralar koparıldı. Bundan dolayı bazı insanlarımız ehliyet almaya çekiniyorlar. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ehliyet alan kişi stajer sayılıyor. Kişi ehliyet sınavını kazandığı zaman ehliyetini alıp cebine koyuyor. Yalnız, trafik tescilde ‘Bu sürücü 2 yıl boyunca stajerdir’ yazılı şerh konuluyor. Mesela, bir sürücü 2 yıl boyunca 3 defa kırmızı ışıktan geçer, alkollü bir şekilde araç kullanır veya radara girerse yani 65 cezai puanı doldurursa ehliyetine el konulur. Bunun haricinde başka hiçbir şey yok. Ehliyeti alınan kişi, yeniden kursa gidip ehliyet alabiliyor.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman, Emrah Deniz- İLKHA)