• DOLAR 34.18
  • EURO 37.886
  • ALTIN 2923.022
  • ...
Demirtaş`ın Sur`a yürüyüş çağrısına suç duyurusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Fırat Diyalog Gurubu Başkanı Muhittin Batmanlı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden çatışma ve sokağa çıkma yasağına karşı Sur'a yürüyüş çağrısında bulunan Selahattin Demirtaş hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa, tahrik ve aşağılama, suçu ve suçluyu övme' suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Hazırladığı dilekçeyi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na veren Batmanlı, adliye binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Batmanlı, Demirtaş'ın çağrısını doğru bulmadığını ve  yaptığı açıklama ile anayasal hakların ihlal edildiği bir ortamın oluşmasına zemin hazırladığını dile getirdi.

Batmanlı açıklamasının devamında "6-7 Ekim olaylarında Selahattin Demirytaş bölge halkını eyleme çağırdı. Eylem sonucu çok sayıda insanımız öldürüldü, binlerce insanımız ise zarar gördü. Demirtaş, geçen hafta tekrar bölge halkını eyleme çağırdı. Ben o zaman açıklamalarda bulunarak Demirtaş'ın çağrısı üzerine bir tek Kürt gencin yaralanması durumunda suç duyurusunda bulunacağımı söyledim. Bu münasebetle Demirtaş hakkında suç duyurunda bulunuyorum." dedi.

"Eylemlerini Kürt coğrafyasına getirmesinler"

Bölgede hayatını kaybedenlerin kendi insanları olduğunu ifade eden Batmanlı şöyle devam etti:

" Yüzlerce insanımız yaralanıyor, binlerce insanımız zarar gördü. Bunun müsebbibi Demirtaş'ın çağrıları idi.  Demirtaş eğer demokrasi diyorsa, eğer insan hakları diyorsa, Ankara'ya gitmiş, bütün sorunlarını orada halletsinler. Kürt coğrafyasına eylemlerini getirmesinler. Gitsinler Ankara'da parlamentoda AK Parti, MHP ve CHP ile ne yapıyorlarsa yapsın, ama olayları bizim kapımıza getirmesinler. Demirtaş'ın ve çoğu AK Partili ve HDP'linin çocukları Avrupa`da ve kolejlerde okuyor ama, bu coğrafyada ölen bizim insanlarımızdır. Biz Kürtlerin artık uyanmamız lazım. Kürtlerin bu olaylara karşı çıkması lazım. Bugün 'Kürt partisiyim, Sivil Toplum Kuruluşuyum' diyenlerin, 4 aydır ağızlarından bir kelime duymuyoruz. Kürdistan coğrafyası zulme maruz kalırken, bu kadar işkence varken hiç bir kesimin yürüyüş yaptığını göremezsiniz. Nerede bizim STK'larımız ile insan hakları savunucularımız?"

"Bölge insanına bunları reva görmek yerinde değil"

Demirtaş'ın 'Bunlar kimdir bilmiyorum' sözlerine değinen Batmanlı, "Bugün Demirtaş'a, 'Mühittin Batmanlı sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunacak' diye sormuşlar, O da 'Ben Muhittin Batmanlı'yı tanımıyorum' demiş. Demirtaş bu sözleri ile ayıp etmiş. Bakın Ben Sayın Selahattin Demirtaş diyorum. Ben Demirtaş'la beraber yemek yemiş, çeşitli toplantılara katılmışım. Ben defalarca açıklamalarda bulundum. Tekrar söylüyorum. Siz meclise gittiniz, yüzde 80 oy bu bölge insanından oy aldınız. Bölge insanına bunları reva görmek yerinde değil. Milyonlarca insanımızı mahkum etmek doğru olmayan bir harekettir." diye tepkisini gösterdi.

Hatırlanacağı üzere Selahattin Demirtaş'ın 29 Şubat tarihinde, "Üç aydır şehrin ortasında 24 saat bir savaş yürütülmesini olağan bir durum olarak görmüyorum. Tüm Diyarbakır halkı Sur'daki ablukanın kalkması için ayakta olmalıdır. Çarşamba saat 16.00'da herkes bulunduğu yerden Sur'a doğru yürümelidir. Bu demokratik bir haktır" diye açıklamalarda bulunmuştu. (M. Hüseyin Temel/Emrah Deniz - İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir