• DOLAR 34.18
  • EURO 37.886
  • ALTIN 2923.022
  • ...
Zaman gazetesi önünde ikinci polis müdahalesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Polis, sabah saatlerinden itibaren gazeteye kayyum atanmasını protesto etmek için toplanan grubu dağıtmak için öğle saatlerinde tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi kullandı.

Polis, gruptakilerin kaçtığı ara sokaklarda da biber gazı kullandı.

Polis, Bilici`ye işten atıldığını söyledi

Bu arada gazetenin genel yayın yönetmeni Abdülhamit Bilici, gazete binasına alınmadı.

Görevli polisler, Bilici`nin iş akdinin feshedildiğinin kendilerine iletildiğini ve içeri alamayacaklarını söyledi.

Bilici ve avukatının kararın yazılı olarak kendisine verilmesini istemesi üzerine görevliler kayyımlarla görüşeceklerini belirtti.

Davutoğlu`ndan Zaman'a kayyum yorumu

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin "Zaman'a kayyum atanması ve Boydak'a yönelik operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna “siyasi süreçler değil” yanıtını verdi.

Davutoğlu şunları söyledi:

"Bunlar kesinlikle hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Hukuki süreçlere olduğunu gösteren husus ne? Türkiye'de hükümetimize muhalefet eden, farklı fikirler serdeden tek gazete bahsedilen gazete değil. Diğer gazeteler, özgürce fikirlerini ifade ediyorlar, hiç kimseye de 'Niçin bu fikirleri serdediyorsunuz', diye bir sorgulama, bir şekilde bir uygulama yok.

“Demokratik hukuk devleti meşruiyetini halktan alan bir hükümete karşı açık bir darbe teşebbüsü niteliği taşıyan bir faaliyet içinde yer alanların yaptıkları faaliyetin ekonomik mi, gazetecilik mi olup olmadığı konusunda sorgulama hakkı da vardır.

“Türkiye basın özgürlüğü noktasına geldiği düzeyden geriye doğru hiç gitmeyecektir ama kimsenin de basın veya başka araçları kullanarak devlet içinde bir paralel yapılanmanın aracı, meşruiyet sağlayıcısı olarak faaliyet yapmak suretiyle bir vesayet odağı oluşturmasına da herhalde göz yummamamız lazım.”

Kararın gerekçesi

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar vermişti.

Anadolu Ajansı kararın, "gazetenin, FETÖ / Paralel Devlet Yapılanması'nın faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle alındığını bildiriyor.

Polis, karara karşı Cuma gün içinde gazete önünde başlatılan gösterilere akşam saatlerinde biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Polis, bina içindekileri de zorla dışarı çıkartmıştı.

Kayyum heyeti müdahale ardından polis eşliğinde binaya girerek çalışmaya başlamıştı.

Ajanslar, gazetenin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, avukat Tahsin Kaplan ve avukat Metin İlhan'ın, kayyum olarak atandığını belirtmişti.

Çalışanlara kimlik kontrolü

Cumartesi günü ise gazete önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bahçedeki ana kapı önüne sabah saatlerinde bariyer yerleştirildi.

Gazete önünde TOMA ve diğer polis araçları bekletiliyor.

Zaman çalışanları polisin kimlik kontrolü ardından içeri alındı.

Gülen grubunun ilk yayın organlarından biri olan Zaman gazetesi, daha sonra grubun en büyük gazetesi haline gelmişti.

"Paralel Yapı'ya mali kaynak sağlama" suçlamasıyla yönetimine geçen yıl el konularak kayyım atanan İpek Grubu'na ait Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo hafta içinde kapatılmıştı.

Kaynak: BBC

Bu haberler de ilginizi çekebilir