• DOLAR 34.291
  • EURO 37.659
  • ALTIN 2887.307
  • ...
Yemenli Heyetten HÜDA PAR`a Ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M.Tahir Özsoy - Ahmet Karakaş / Doğruhaber

İstanbul- Yemen Âlimler Birliği Başkanı Şemsuddin Muhammed Şarafeddin ve beraberindeki heyet HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı`nı ziyaret etti. Heyette; Yemen Şafiiler Konseyi Üyesi Ahmed Şemsuddin Hassan, Yemen Sufiler Konseyi Başkanı Abdunnasır el-Cuneyd, Yemen Ensarullah Siyasi Komite Üyesi Muhammed Nasır el- Buhayti hazır bulundu.

Heyeti Hüda Par Genel Başkan Yardımcısı ve Dış işlerden sorumlu Sait Şahin ve HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük karşıladı. Heyete Yemen Mesire TV Türkiye Temsilcisi İslam Özkan ve Kudüs TV Genel Yayın Yönetmeni Nureddin Şirin de eşlik etti.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette İslam dünyasının içinde bulunduğu hal ile Yemen`in son durumu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

“Yemen`de Amerikan projesi hayata geçirilmek isteniyor”
Yemen Alimler Birliği Başkanı Muhammed Şarafeddin, Yemen`le ilgili bilinmeyenleri anlattı. Şarafeddin, “Mansur Hadi, yönetimi ele almadan önce Amerika`ya gitti. Orada ona bazı şeyler dayatıldı. Bunun başında da Yemen`in altı parçaya bölünmesi vardı. Yemen`de etnik çeşitlilik fazla yoktur. Altı bölgeye ayrılacak bir durum söz konusu değil.

Mezhepleri birbirine çok yakın, örf adetleri birbirine çok yakın, farklı isimlerle isimlendirilse de aynı camilerde namaz kılınıyor. Altı bölgeye ayırıp eyalet sistemiyle yolsuzluğu ortadan kaldıracaklarını söylüyorlar. Farklı yöntemlerle Amerikan projesi burada hayata geçirilmek isteniyor. Halk bunu hiçbir zaman istemedi. Referanduma götürülmesi gerekirdi. Halkın kaderini belirleyecek bir konunun, halk oyuna sunulması gerekirdi.

Sunmadılar, sunmamalarının sebebi de defacto bir durum oluşturarak işi oldu bittiye getirmek. Bu konuda çok kongre, konferans, toplantı düzenledik. Diğer bir konuda Yemen ordusunun sahip olduğu savunma silahları, sanki daha önce planlanmış bir savaş varmış gibi gösteriliyor. Sadece iki yıl içinde ‘on iki yemen uçağı teknik nedenlerden dolayı düşmüş. Abdurabbu Mansur Hadi`nin ifadeleri bunlar. Özellikle de Hava Savunma Komutanlığı`nda, Yemen ordusunda, toplumun ileri gelenlerinden insanlar bir iki sene içerisinde suikastlere uğradı, yani sistematik bir şekilde temizlik operasyonu yapıldı” dedi.

“Gazeteciler Yemen`e giremiyor”
Yemen Mesire TV Türkiye temsilcisi Özkan da Yemen`le ilgili yaptığı açıklamada “Başka İslam ülkelerinde de trajedi yaşanıyor ama Yemen`in farkı şu; ciddi anlamda medya karartması var. Hiçbir şekilde orada yapılan katliamlardan, insan hakları ihlallerinden bahsedilmiyor.

Suudi Arabistan`ın sahip olduğu medya ve parasal güç, satın alma gücü işi farklı bir boyuta taşıyor. Gazetecilerde rahatlıkla girip çıkamıyor. Bir de kuşatma var denizden, karadan, havadan tüm gemilerin girişi, araçların girişi, uçakların girişi Suudi Arabistan`ın kontrolünde. Sadece ölmeyecek kadar gıda maddesi girişine izin veriliyor” diye konuştu.

“Çözüm; Washington`da Moskova`da değil, Ankara`da Tahran`dadır”
Önemli noktalara değinen, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin “Yemen kanayan yaralarımızdan biri. Fakat içinde bulunduğumuz ülkelerin politikaları sebebiyle, sağlıklı haber alamıyoruz. Yemen`le ilgili haberler konusunda bilgi kirliliği var. Müslüman toplumlar da  bunlardan besleniyor. Bugün İslam topraklarının içinde bulunduğu durumun sebeplerinden biri diyalogların kesilmesinden, istişarelerin zayıflamış olmasıdır. Bunun neticesinde İslam coğrafyasında çok ciddi düşmanlıklar meydana geldi.

İstişarelerle bu düşmanlıkları bitirecek ve siyasi müzakerelerle silahı devre dışı bırakacak çözümler üretmeliyiz. Ve bu noktada, ümmetin içişlerinde diplomasinin işlemesi gerekli.

İlişkilerin ilerletilmesi ve çözüm arayışlarının İslam ülkelerinin başkentlerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Çift kutuplu emperyalizmin başkentlerinde çözüm arayışları beyhude çabalardır. Çözüm arayışının Washington, Moskova, Münih, Viyana ve Cenevre`de olduğuna inanmıyoruz. Çözüm ancak Ankara`dadır, Tahran`dadır çözüm Şam`da ve Riyad`dadır. Buralarda çözüm için çaba gösterilirse netice verecektir. Küfrün başkentlerinde geliştirilen bir çözüm Müslümanların hayrına olmayacaktır.” diyerek Yemenli heyetin kendilerine yaptığı ziyaretten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir