• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
'Karkas etine verilen fiyat düşürülmeli'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son dönemde kırmızı ette tavan fiyat tartışmaları nedeniyle yeni bir uygulama başlattı. Uygulamaya göre Et ve Süt Kurumu, tavan fiyat uygulamasından şikayet eden kasaplara karkas et satışına başlayacak.

Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği Et ve Süt Kurumu tarafından kasaplara karkas eti satılacak, ancak Vanlı kasaplar karkas etine verilen fiyatın yüksek olduğunu belirtiler.

Et ve Süt Kurumu’nun, yağsız karkas etin tavan fiyatı kilo başına 23.30 lira, yağlı karkas fiyatı 21.80 lira olarak açıklamasının ardından, Vanlı kasaplar yeni uygulamayı uygun bulduklarını ancak, verilen fiyatın yüksek olduğunu ve karkas et fiyatının biraz daha düşürülmesi gerektiğini dile getirdiler.

Son zamanlarda taban fiyat uygulamasından dolayı et fiyatlarının arttığını ve bu durumda satış yapamadıklarını ifade eden Ahmet Çelik isimli kasap,  “Sabahtan öğleye kadar 30 liralık iş yaptım. Çoğu günlerde 30 liralık satış da yapamıyoruz. Müşterilerimiz çoğunluğu lokantalardır. Onlar da et fiyatların artışından dolayı maliyeti karşılamak için fiyatlarını artırdılar. Fiyatlarını artırdıktan sonra satışları düştü. 6 ay önce 50 kilo et alan bir lokanta, şu an 20 kilodan fazla et alamıyor. Biz kasapların da genel müşterileri lokantalar olunca onlarla birlikte bizler de kötü etkileniyoruz. Kasaplar olarak bu yüksek taban fiyatlarının önüne geçmek için üreticilerin desteklenmesini talep ediyoruz. Üretici desteklenirse ancak o zaman et fiyatlarından düşüş olur, aksine orta gelirli aileler dahi kimse et yiyemeyecek. Şu an kuzu eti 30 lirayı buldu, dana etinin kilogram fiyatı 35 lira, kıymanın kilogram fiyatı ise 32 liradır. Müşterilerimiz bu fiyatlardan dolayı maalesef et yiyemiyor.” dedi.

“Karkas etine verilen fiyat düşürülmeli”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırmızı ette tavan fiyat uygulamasını olumlu bulduğunu dile getiren Çelik, ancak verilen karkas eti fiyatının düşürülmesi gerektiğini belirterek; “Biz kasaplar tavan fiyat uygulamasından şikâyetçi olduğumuz için bakanlık yeni bir uygulama başlatmış. Uygulamaya göre, Et ve Süt Kurumu karkas eti satışına başladı. Bu uygulama da biz kasaplar için ve fiyatların düşürülmesi için çok iyi bir adım oldu. Ancak bakanlığın verdiği fiyatlar düşürülürse bu uygulama güzel olur, aksine verdikleri fiyat bölge kasapları için çok yüksek. Uygulama et bulma sıkıntımızı giderecektir, ancak dediğim gibi verilen fiyatın biraz düşürülmesi gerektiğini talep ediyorum.” diye konuştu.

Aynı durumdan yakınan Adem Konak isimli kasap ise “İşlerimiz son dönemlerde çok düştü. Mezbahaneler sattıkları etle bize 2-3 lira kar bırakıyor. Bu kar da maliyetlerimizi karşılayamıyor. Karkas etine verilen fiyatlar çok yüksek. Bakanlık şayet taban fiyatları düşürmek istiyorsa ilk önce kaçak et kesenlerin önüne geçsin.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir