• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Şampiyon Nakavt Oldu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kastamonu-1 kuyusunun ardından Sürmene-1 kuyusunda da petrol veya doğalgaz bulgusuna ulaşamayınca Karadeniz`deki sondaj çalışmalarını sonlandırdı.

Karadeniz`deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılan ABD`nin Exxon Mobil şirketine ait dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri olan ``Deepwater Champion (Derin Deniz Şampiyonu)`` Türk karasularından ayrılmak üzere İnebolu`ya geldi.

Gümrük işlemlerinin yapılması için iki gün önce İnebolu açıklarında demirleyen sondaj gemisi bugün sabah İnebolu Limanı deniz sahasına girdi. Sahile 1 mil yaklaşan geminin gümrük işlemlerinin Sinop Gümrük Başmüdürlüğü`nden gelen 4 kişilik mobil gümrük ve muhafaza ekipleri tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.

Exxon Mobil`in Güney Kore`deki tersanelerde yaptırdığı dev sondaj gemisinin, İnebolu Limanı`ndaki gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeni petrol arama faaliyetleri için Romanya`ya hareket edeceği öğrenildi.

Karadeniz`deki sondaj çalışmalarının ikmal kapısı olarak kullanılan İnebolu Limanı`ndaki iskelede bulunan sondaj boruları römorkorlerle gemiye taşındı. İnebolu Limanı deniz sahasına giriş yapan dev gemiyi gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

İNEBOLU`DAN DA ÇIKMAMIŞTI

Mart ayında Türkiye`ye gelen ``Deepwater Champion`` Nisan ayında İnebolu`nun 120 mil açığında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı. Su derinliği 3 bin 48 metre olan denizlerde toplam 12 bin 190 metreye kadar sondaj yapabilen gemi, İnebolu açıklarındaki Kastamonu-1 kuyusundan petrol ve doğalgaz çıkmaması üzerine TPAO tarafından Ekim ayında Sürmene-1 kuyusuna yönlendirilmişti.

Sürmene-1 kuyusunda 5 bin 648 metreye kadar inilen sondaj çalışmalarında olumlu sonuca rastlanılmaması üzerine arama çalışmaları sonlandırıldı.

Öte yandan, TPAO`nun Exxon Mobil ile Karadeniz`de yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmasının sona ermesi üzerine malzeme deposu olarak kullanılan İnebolu Limanı`ndaki iskelelerin tahliyesine de başlandığı kaydedildi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir