• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
25 yıldır topladığı tarihi eserlerle sergi salonu açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te çocukluk yıllarında babası ile birlikte hurdacılık yaptığı dönemde temin ettiği antika eşyaları satmaya kıyamayan Gaziantepli Antikacı ustası Hanifi Özaslan, yaklaşık 25 yıldır topladığı tarihi eserlerle açtığı sergi salonunun da kent turizmine katkı sunmaya çalışıyor.

Şahinbey ilçesine bağlı Şekeroğlu Mahallesi'nde yaşayan Antikacı ustası Hanifi Özaslan, iş yerine yakın eski 3 katlı Antep evini müzeye çevirdi. Babasıyla köy köy dolaşıp eski eşya alıp sattıkları çocukluk döneminde tarihi eserlere ilgi duymaya başlayan Özaslan, açtığı sergi salonunda 8 bine yakın eser sergiliyor.

25 yıl gibi bir sürede toplanan tarihi antika eserlerle geçen yıl açılan sergi salonunun da aynı zamanda önceleri hamam olarak kullanılan merdivenli bir mağarada bulunuyor. Sergi salonunda el yazması Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere,  1940'lı yıllarda Almanya'ya giden gurbetçilerin getirdiği eşya, Osmanlı döneminde giyilen aba, 1950'li yıllarda kullanılan kamera ve fotoğraf makinelerine kadar 8 bin parça tarihi antika eser bulunuyor.

“15 yaşından beri bu mesleğin içerisindeyim”

Babasından devraldığı hurdacılık mesleğini devam ettirdiğini söyleyen Özaslan, küçük yaştan itibaren antikaya karşı ilgi duyduğunu söyledi.

Kendi imkânları ile müzeyi andıran ve aynı zamanda 5 bine yakın eşyanın bulunduğu antika dükkânı da bulunan Özaslan,  şuana kadar Gaziantep müzesine 6 bin eser sattığını belirterek, “15 yaşından beri bu mesleğin içerisindeyim. Babamla beraber köyleri gezer, köylerde seyyar satıcılık yapardık. Köylerde hurda eşyaları toplardık. O dönemlerde de böyle eşyaları topladığımızda babam bana bu eşyaların tarihi olduğunu öğretti. Ben de o yaşımdan beri antika eserlere ilgi duydum. Şuana kadar Gaziantep müzesine 6 bin üzerinde parça sattım.” dedi.

Çocukluk yıllarında babası ile köylerinde yeni eşyalar satıp, eski bakır antika eşya toplayarak bu mesleğe başladıklarını söyleyen Özaslan, “Müzemiz 3 katlı Antep evinden oluşmaktadır. Binanın altındaki mağara ise geçmişte hamam olarak kullanılmaktadır. Bu müzeyi topladığım fakat satmaya kıyamadığım bazı eşyalar ile oluşturdum. Daha sonra ise böyle bir müze kurdum.” ifadelerini kullandı.

“Son aylarda yerli turist dahi gelmemeye başladı”

Son aylarda yaşanan olaylardan dolayı işlerinin durgun olduğunu söyleyen Özaslan, “Gaziantep’teki bütün antikacılar şu anda durgun. Şu anda bir şey sattığımız zaman zararına da olsa bu ay dükkânımızın aylığı çıktı diye seviniyoruz. Sattığımız eşyanın yerine yeni bir eşya alamıyoruz. Şuan turizm işi ile uğraşan herkes aynı durumdadır. Gaziantep’e daha çok yerli turist geliyordu. Fakat son aylarda yerli turist dahi gelmemeye başladı.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 



















Bu haberler de ilginizi çekebilir