• DOLAR 32.479
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2441.976
  • ...
`Emperyalistler dünyaya faşizm, kapitalizm ve Marksizm getirdi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu`da özellikle; Suriye, Irak ve Afganistan`da yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Bülent Sönmez, emperyalist dünyanın; faşizm, kapitalizm ve Marksizm gibi ideolojileri insanlara dayattığını vurguladı.

İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Sönmez, emperyalizmin bir başkası üzerinde tahakküm kurmasının, azgınlık, haddini aşma ve tuğyan olduğunu belirti.

Emperyalizmin sadece bir tutum olarak ele alınmaması gerektiğini ifade eden Sönmez, “Emperyalist deyince genelde aklımıza Amerika ve Rusya geliyor. Ama bir başkası üzerinde tahakküm kurma olarak algıladığımızda tuğyan, azgınlık ve haddini aşmak vardır. Emperyalizm insanların kendilerini ‘tanrılaştırma` isteğinden besleniyor. Kendini kul olarak, yani kulluğu unutan insanın öteki üzerinde tahakküm kurarak elde eder. Kendi dışında herhangi bir farklılığa izin vermeme bir emperyalizm çeşididir. Emperyalizm köklerini bu emperyalist olmadığını var saydığımız unsurlardan alarak beslenir. Kendini bilen hiçbir topluluk emperyalistlere yem olmaz.” dedi.

Müslümanların baş ve otorite probleminin olduğuna dikkat çeken Sönmez, emperyalistlerin bir menfaat üzerine birleştiğini ama Müslümanların kendi aralarında birleşmediğini söyledi.

Sönmez, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Emperyalistler Afganistan girdi, orada huzur bırakmadılar, tabi bu sadece bir örnek. Bunların ipiyle inenler ise asla iflah olmuyor. Bunlar Afganistan`da ayrıldılar ama halen bir istikrar söz konusu değil. Suriye ve Irak`da öyle oldu. Kürtler ve Türkler ayrı unsurlar değildir. Böyle bir ayrışma yok Türklük, Kürtlük ve Araplık bunlar üretilmiş şeylerdir.”

“Batı medeniyeti çökmüş ve iflas etmiştir”

Dünyanın yeni bir sürece girdiğini ifade eden Sönmez, “Batı medeniyeti çökmüş ve iflas etmiştir. Pozitivist, materyalist, Marksist buna tepki olarak gelişen Kapitalizm, Faşizmim devri kapanmıştır. 20-30 yıldır Batı çöküş içerisinde. Emperyalist Batı`nın dünyaya hediye ettiği 3 tane zulüm aygıtı var. Bunlar;  Faşizm, Türkiye`deki problemlerin sebebi budur. İkincisi kapitalizm, üçüncüsü Marksizm`dir.” dedi.

İslam ülkeleri diye bir blokun olmadığını belirten Sönmez, Müslüman ülkeler arasında bir konsorsiyumun oluşması gerektiğini sözlerine ekledi. (Emrah deniz, M. Hüseyin Temel/İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir