• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

Yumurta sektörünün çok ciddi ihracat rakamlarına ulaştığını belirten iş adamları, Türkiye’nin yumurta ihracatında hatırı sayılır bir seviyeye ulaştığını, Türkiye’nin dış ihracatta dünya’da Hollanda’dan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'nin yumurta ihracatının son yıllarda ciddi bir tırmanışa geçtiğini belirten Gaziantepli iş adamı İbrahim Algın, 2012 yılı ihracat rakamlarına göre Türkiye’nin 350 milyon dolarlık ihracat yaptığını söyledi.

Yumurta sektörü şuanda çok ciddi ihracat rakamlarıyla dünyada Hollanda’dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Algın, Türkiye’de yumurta sektörünün her geçen gün kuş gribi başta olmak üzere olumsuzluklara rağmen büyüyen bir sektör olduğunu belirtti.

Yumurta sektörünün Gaziantep’te de son yıllarda 150-200 bin kapasitelerden 3,5 milyon gibi çok ciddi bir kapasiteye ulaştığını kaydeden Algın, “Gaziantep bölgesine bakacak olursak son yıllarda 150-200 bin kapasitelerden şuanda 3,5 milyon gibi çok ciddi bir kapasiteye ulaşmıştır. Bu rakamda çok ciddi bir rakamdır.”dedi.

“Habur’a yakın olmamız bir avantajdır”

Gaziantep’teki çiftliklerin tamamının Avrupa standartlarında üretim yapan çiftlikler olduğunu belirten Algın, “Teknolojimiz yeni olduğu için Türkiye’deki diğer yumurtacılarla çok rekabet edebilecek bir durumdayız. Ayrıca Türkiye’nin ihracat kapısı olan Irak yani Habur’a en yakın üreticilerin bulunduğu yerde yine aynı şekilde Gaziantep’tir. Bu da bizim açımızdan çok iyi bir avantajdır.” ifadelerini kullandı.

“Yumurta sektörü çok ciddi sıkıntıları olan bir sektördür”

Yumurta sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Algın, her geçen gün artan üretim maliyetlerinin, kayıt dışı üretimlerin, ihracattaki düzensizliklerin ve yetersiz olan denetimler gibi birçok sorunlarının olduğunu belirterek, son yıllarda yaşanan kuş gribi vakıalarının da sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Algın, “Yumurta sektörü çok ciddi sıkıntıları olan bir sektördür. Fakat bizler sabır ve sebatla yolumuza devam ederek bu sıkıntıları aşacağız. Biliyorsunuz birkaç yıl önce başımıza gelen bir kuş gribi olayı var. Geçen yıl yine maalesef bu hastalık ortaya çıktı. Bundan dolayı hala sıkıntılarımız var. Hastalığı bölgemizden uzak tutabilme adına çok ciddi çalışmalarımız var. Şuanda sektörümüzde her hangi bir kuş gribi vakıası yok. Alınan tedbirler neticesinde Allah’ın izniyle böyle bir sıkıntımız yoktur.”şeklinde konuştu.

Algın, AB’nin kendi firmalarını koruma adına Türkiye’deki firmaların ihracatını engellediğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)