Diyarbakır Valisinden `Sur`la ilgili açıklamalar
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, sokağa çıkma yasağının ve operasyonların devam ettiği Sur ile ilgili gelinen aşamalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğünde (DİSKİ) kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, gündemi değerlendirdi.
Burada, sokağa çıkma yasağının ve operasyonların devam ettiği Sur ile ilgili gelinen aşamalar hakkında açıklamalarda bulunan Vali Aksoy, ilçede yaşanan göç, esnafa kredi ve kentsel dönüşüm gibi konularda hakkında da bilgi verdi.
76 gündür devam eden operasyonlar kapsamında 44 polisin hayatını kaybettiğini, 190 PKK`linin ise öldürüldüğünü söyleyen Vali Aksoy, ilçede yüzde 95`lik alanı kapsayan 6 mahallenin temizlenerek, yüzde 5`lik bir alanın kaldığını savundu.
“2 bin insan içeride, 2 bin de dışarıda mağdur”
Yasağın devam ettiği 6 mahallede toplam 4 bin insanın yaşadığını söyleyen Vali Aksoy, “11 Aralık`ta verilen ara dönemde ve sonrasında çıkmak isteyen vatandaşlara her türlü imkan verildi. Şuan 2 bine yakın insanın da içeride olduğunu tahmin ediyoruz. Taşınan vatandaşlar merkez ilçelere taşındı. Şehir dışına çıkan çok az kişi vardır.” dedi.
İlçeyi terk etmek zorunda kalan insanların mağduriyetlerine değinen Aksoy, aralık ayından itibaren taşınanlara 300 ile 500 TL`lik yardım yapıldığını, Ocak ayı itibariyle bin TL`lik yardımların devam ettiğini söyledi.
“Esnafa 3 bin TL, her ailenin bir ferdine ise istihdam”
Mağdur olan vatandaşlara yapılan yardımların toplamının 7 milyon civarında olduğunu belirten Aksoy, gidecek hiçbir yeri olmayanların otellerde barınmasını sağladıklarını söyledi.
Gazi caddesinde kaldırılan ve tekrar ilan edilen sokağa çıkma yasağının sebebini anlatan Aksoy, “Esnaf ısrar etti. Esnaf için açtık, ancak güvenlik tehlikesi nedeniyle yasağı tekrar ilan ettik. Vergi mükellefi olan esnafımıza 3 bin TL yardım yaptık. Toplamında 3 milyon 264 bin TL yardım yapıldı. İlçeden ayrılan ailelerden her bir ferdine istihdam sağlama projesi başlattık.” ifadelerini kullandı.
“Eğitim ve sağlık sorunlarına yönelik kriz masası oluşturuldu”
Aksoy, “Kriz masası oluşturuldu. Eğitime devam etmesi gereken çocukların başka okullarda eğitimi, aşı olması gereken çocukların ve hamile bayanların takibi gibi konularda çalışmalar sürüyor. Eğitimi aksayan çocuklar için yeni yapılan 32 derslikli ilkokulu Sur`daki öğrencilere tahsis ettik. Öğrencileri sınıfıyla buraya alacağız.” şeklinde konuştu.
“Kentsel dönüşüm, tarihi dokuya göre şekil alacak”
Sur ilçesindeki Kentsel Dönüşüm tartışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali Aksoy, Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçelerinin UNECO`ya giren tarihi bir doku olduğunu hatırlattı.
Konuşmasının devamında Vali Aksoy, “TOKİ denince insanların aklına büyük bloklar geliyor. Bu bakımdan 2011 yılında Bakanlar Kurulu tarafından koruma amaçlı imar yapılmış ve riskli alan edilmiştir. O tarihten beri TOKİ, Büyükşehir belediyesi ve bakanlık zaten çalışma başlatmıştı. Son süreçteki patlayıcılar nedeniyle ciddi yıkımlar oluşmuş. Zaten bunlar onarılacak gibi değil. Ancak buradaki çalışma, ilçenin tarihi dokusuna göre yapılacaktır.” diye belirtti.
Kapatılan çukurlar, kaldırılan barikatlar…
İlçede çok sayıda aranan kişinin yakalandığını ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiğini söyleyen Vali Aksoy, şu ana kadar 185 barikatın kaldırıldığını, 7 çukurun kapatıldığını ve 178 patlayıcının da imha edildiği bilgisini verdi.
“PKK, binaları yakarak çekiliyor”
Bölgedeki yıkım ve tahribatlara değinen Vali Aksoy, “Kurşunlu Cami ve Paşa Hamamı yakılmış durumda. Kiliselerde tahribatlar var. Alan temizlendikten sonra tablo ortaya çıkar. Alparslan İlkokulu hariç, Cumhuriyet, Mardinkapı, Süleyman Nazif, Yavuz Sultan Selim okulları hepsi yakılıp tahrip edildi. Bununla beraber birçok bina kullanılmaz hale geldi. PKK`nin binaları yakarak çekildiği görüldü. Bir kadın da kahvaltı esnasında evine isabet eden cisimle hayatını kaybetti.” dedi.
“Sur`daki tüneller efsane”
Vali Aksoy, sokağa çıkma yasağının ne zaman kaldırılacağı ve ilçedeki tüneller ile ilgili sorulan soruya, “Çalışmalar bitmeden bir şey diyemeyiz. Ancak az bir yer kalmıştır. Yasağın bir an önce kalkması hepimizin arzusudur. Tüneller ise bir efsanedir. Dışarı ile bağlantılı bir tünel tespit edilmemiştir. Bazı yerdeki tünellerin çıkışı yoktur.” cevabını verdi.
Diyarbakır`da 37 zırhlı ekibin il dışından takviye destek olarak getirildiğini dile getiren Vali Aksoy, “Bu ekipler, Bağlar ilçesinde geziyor. Sur`dan sonra en hassas olduğumuz bölge Bağlar`dır. Her türlü ihbara ve her noktaya polisimiz gitmek zorundadır.” şeklinde konuştu.
“Yabancıların bölgeye ilgisi vardır”
Bölgede son zamanlarda artan ‘ajan` dedikodularıyla ilgili de konuşan Vali Aksoy, “Birçoğuyla zaman zaman randevu ile görüşüyorlar. Bunların bizimle görüşmeden ayrılmaları yanlış sonuçlar doğuruyor. Bunlara Ajan denir mi? Bunların değerlendirilmesi takdirinize kalmış. Yabancıların bölgeye ilgisi vardır.” ifadelerini kullandı.
“Belediyenin aracı çatışmalarda kullanılıyorsa, gereği yapılır”
Son zamanlarda belediyenin araçlarının çatışmalarda kullanıldığı iddialarıyla ilgili Aksoy şöyle konuştu: “Belediyenin aracı çatışmalarda kullanılıyorsa, gereği yapılır. Dolayısıyla, bazı ilçelerde tespit edilenler hakkında işlem yapıldı. Belediyenin görevi halka hizmettir.” (M. Sıddık Bilge, Yunus Sırat- İLKHA)