Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Guillaume Gaziantep`te
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin`i makamında ziyaret etti. Ziyarette mülteci sorunu konuşuldu.
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume ve beraberindeki yaklaşık 20 parlamento üyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamında ziyaret etti.
Ziyarette heyetle toplantı yaparak, onların sorularını cevaplayan Şahin, Suriyeli mülteci meselesini yerinde görmenin önemli olduğunu söyledi.
Bazı medya organlarının etkisiyle farklı algılar oluştuğuna dikkat çeken Şahin, bu nedenle meselenin yerinde görülüp sorulara cevap bulunması ve elde edilen bilginin parlamento ile ilgili ülkelerde paylaşılması gerektiğine işaret etti.
Avrupa Birliğinin bu sorunların çözümü için savaşların bitmesi için kurulduğunu dile getiren Şahin, “Ne zamanki Avrupa Birliği'nin sınırlarına mülteciler geldi, biz 5 sene bağırdık bizi duymadınız, şimdi sizi etkilediği zaman 'ne yapabiliriz' diye bakıyorsunuz.” diyerek daha duyarlı olunması gerektiğini belirtti.
Suriye meselesinin 5 yıl önce başladığını hatırlatan Şahin, “Suriye`deki mesele 5 yıl önce başladığında kabinenin bir üyesi olarak aslında bugünleri gördüğümüz için bu olaylar olmasın, Suriye'de reform yapılsın, anayasa değişsin, Suriye'de seçim yapılsın ve Suriye toplumunda Arap Baharı etkileşimi görülsün ve gerekli tedbirler alınsın diye çok büyük gayret gösterildi. Fakat mevcut yönetim 'tamam' demesine rağmen bir Cuma günü kendi vatandaşlarına kimyasal silah attığı zaman bu işin çok kötüye gideceği görüldü.” dedi.
“Gaziantep'te 350 bin Suriyeli mülteci yaşıyor”
Gaziantep'te 350 bin Suriyeli mültecinin yaşadığını ifade eden Şahin, “Zaten akın akın sınırlarımıza komşumuz Suriye'den kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler aynen bugün olduğu gibi gelmeye başladı. İki seçeneğimiz vardı, ya kapıları kapatacaktık ya da insanlık dersi verip açık kapı sistemiyle gelenlere şehrimizi, evimizi ve soframızı paylaşacaktık. Biz ikinci yolu seçtik. Şu anda 5 yılın sonunda Gaziantep'te 350 bin Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunun 98 bini çocuk ve genç." ifadelerini kullandı.
“70 bin çocuğu eğitim hayatına kazandırdık”
Suriyeli çocukların eğitimine önem verdiklerini vurgulayan Şahin, “Hükümetimiz, Birleşmiş Milletler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile aldığımız tedbirler ve ortak projelerle 70 bin çocuğu eğitim hayatına kazandırdık. Yaklaşık 1,5 yılda 3 binden 70 bin Suriyeli çocuğu eğitim hayatına kazandırdık. Bu olağanüstü bir rakamdır. Daha da önemlisi bu yıl okula başlaması gereken çocukların yüzde 98'i eğitim hayatına başladı. Suriyeli çocuklarla Türk çocuklar beraber okula gitmeye başladı. Suriye Hükümetinin Geçici Başbakanı bize 'Eğer bu çocuklar Halep kentindeki bir okulda olsaydı ilkokula gitme oranı yüzde 85'di' dedi. Gaziantep'te olduklarında bu oran yüzde 98'e çıktı. Tam gün eğitimden yarım gün eğitime geçtik. Bunun sonucunda şu anda 6 bin dersliğe ihtiyacımız var.”
Parlamento üyelerinden birinin "Para fonunu nasıl kullanıyorsunuz" sorusu üzerine Şahin, fonların çok iyi ve verimli kullanılması gerektiğini belirterek, “Yerel yönetimler ve sivil toplumun mutlaka işin içinde güçlü bir şekilde olması gerekiyor.” dedi.
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume'nin “Suriye'den beklenen göç dalgası hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna ise Şahin, halen 40 bin kişinin Türkiye sınıra yakın yerde beklediğini ancak Rusya'nın bu şekilde bölgede yönetime destek verip bombalamaya devam etmesi halinde Halep kentinin de bundan etkileneceğini ve 1 milyon kişiden bahsedildiğini kaydetti.
“Mülteci akını sizi etkilediği zaman 'ne yapabiliriz' diye bakıyorsunuz”
Avrupa Birliği'nin insanların topraklarını terk etme nedenini araştırıp radikal kararlar alması gerektiğine vurgu yapan Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Maalesef biz göçen insanların üzerinden sorunları çözmeye çalışıyoruz. AB'nin NATO'nun daha radikal tedbirler alması gerekiyor. Bize çok söylenen bir şey var, 'Türkiye hükümetine Suriyelilere verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz' diyorlar ama mülteciler 'biz vatanımıza dönmek istiyoruz' diyor. Bunların haklı talebini yerine getirecek şekilde daha köklü çalışmalar gerekiyor. Avrupa Birliği, bu sorunların çözümü için savaşlar bitsin diye kuruldu. En büyük kadın hakkı ihlali Suriye bölgesinde yapılıyor. Daha duyarlı olunması gerekiyor. Ne zamanki Avrupa Birliği'nin sınırlarına mülteciler geldi, biz 5 sene bağırdık bizi duymadınız, şimdi sizi etkilediği zaman 'ne yapabiliriz' diye bakıyorsunuz. Bizi gönül diliyle duyun. Zalim Esed'e neden böyle olduğunu, büyük güçlere neden Esed'e zalimliğinin devam ettiğini parlamentoda gündem oluşturun ve parlamentoda Allah için karar alın."
Ziyaretin sonunda, Şahin ve parlamento üyeleri birbirlerine çeşitli hediyeler verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)