• DOLAR 32.44
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2441.494
  • ...
"Kanserin teşhis ve tedavisinde büyük gelişmeler yaşandı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanserin ölümcül olmasıyla gündemdeki yerini kuruduğunu aktaran Dr. İmren, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında önemli uyarılarda  bulundu.

Kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Dr. İmren, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanserin, öldürücülüğünün yanı sıra bıraktığı sakatlıklar ile de çok ağır kayıplara neden olduğunu söyledi.  

Kanserden nasıl korunabiliriz?

Türkiye'de özellikle meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserinin erken tanısı konusunda Ulusal Tarama Programlarının mevcut olduğunu belirten İmren, kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olduğuna dikkat çekerek, “Kanser konusunda toplumda farkındalık oluşturulması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve korunma odaklı kanserle mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kapsamında kanser tarama programları ile her ilde olduğu gibi ilimizde de erken dönemde kanser vakaları tespit edilebilmektedir.  KETEM`in dışında bütün Aile Sağlığı Merkezlerimizde Rahim Ağzı Kanseri ve Kalınbağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.” dedi.

“Kanser konusunda gerekli hassasiyet gösterilmeli”

Erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşandığını ifade eden İmren devamla şunları söyledi;

“İlimiz genelinde Erken Teşhis Ve Tedavi Merkezi`nde (KETEM) kanser taramalarında 30-65 yaş rahim ağzı kanseri taraması,  50-70 yaş aralığındaki kalın bağırsak kanseri taraması ve 40-70 yaş meme kanseri taramaları yapılmaktadır. Halkımızın kanser taramaları konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğini umarak Kanserle mücadelede elimizden geleni en iyi şekilde yapmaya hazır olduğumuzu belirterek halkımızdan Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM`de veya bağlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırarak kanserden korunabilirler.”

Ülkemizde kanserle mücadelenin bütün toplumsal unsurların desteği ile devam ettiğine de işaret eden Dr. Yakup İmren, "Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik gücün yanında,  halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir.” diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir