• DOLAR 32.505
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.532
  • ...
Filipinler`de barış süreci için özel birim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filipinler'de haziran ayında görev süresi dolacak Devlet Başkanı Benigno Aquino, ülkedeki barış sürecinin devam ettirilmesi için bir birim oluşturulması talimatını verdi.

Devlet Başkanlığı İletişim Operasyonları Ofisi Sekreteri Herminio Coloma, yerel bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, Aquino'nun süreç adına bir eylem planının kesinleştirilmesi için danışmanlarına barış süreci birimi kurulması direktifi verdiğini söyledi.

Coloma, ilgili taraflarla istişarede bulunulması amacıyla oluşturulacak birimin, şimdiki yönetimin son zamanlarında ve gelecek yönetim döneminde de barış sürecindeki geçiş dönemini sürdüreceğini kaydetti.

Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Teresita Deles, konuyla ilgili, hükümetin özellikle Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile müzakereleri devam ettirmesi gerektiğini dile getirerek, barış mekanizmalarının güçlendirileceğini bildirdi.

Hükümetin geçiş dönemindeki hukuk ve uzlaşmacı komisyonunun önerilerini işlevselleştirmek istediğini ifade eden Deles, savaşın yaralarını sarmanın yolunun, dinler ve kültürler arasında işbirliği yapmak ve diyalog kurmaktan geçtiğini belirtti.

Filipinler'in güneyindeki direniş hareketi MİKC, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmaların ardından hükümetle 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla Mindanao`ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl eylül ayında Filipinler Kongresi`ne sunulmuştu.

Yeni dönem çalışmalarına 18 Ocak'da başlayan Senato, 9 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle 5 Şubat'ta yeniden tatile girecek. Bu durum, Bangsamoro Temel Yasası'nın Senato'da kabulünün seçim sonrasına kalabileceği endişelerine yol açıyor. Yasanın onaylanması halinde, Mindanao Özerk Bölgesi'nin yerini alacak Bangsamoro Siyasi Birimi vilayetlerinin belirlenmesi için halk oylamasına gidilecek. Bu yıl yapılacak seçimlere kadar yönetimi bir geçiş otoritesinin üstlenmesi planlanıyor. Mayısta yapılacak genel seçimlerin ardından haziran ayında Mindanao ve çevresinin Müslümanların yönetimine geçmesi bekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir