• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
Diyarbakır`da Siyer Sınavı`na 12 bin kişi katıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından bu yıl 5`incisi gerçekleştirilen umre ödüllü Siyer Sınavı, Türkiye genelinde 110 merkezde yapıldı. Sınavın Diyarbakır`daki ayağına ise halkın yoğun katılım gösterdiği görüldü.

Saat 10.00`da başlayan siyer sınavına Diyarbakır il ve ilçelerinden yaklaşık 12 bin kişinin katıldığı öğrenildi. Sınava katılım hakkında bilgilendirme yapan İkra-Der Başkanı Murat Arslan, sınava katılmak için yapılan 12 bin başvurunun büyük çoğunluğunun çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Diyarbakır merkeze bağlı 20`nin üzerinde köy okulunda sınavın gerçekleştirildiğini aktaran Arslan, “Diyarbakır merkezde 8 okulda bu sınavı gerçekleştiriyoruz. Yoğun bir katılım var. Birçok ilçemizde de sınav gerçekleştirildi. Bu ilçelerimize bağlı köylerimizde de sınavlar yapıldı. Merkeze bağlı 20`nin üzerinde köy okulunda sınav gerçekleştiriliyor. Bu sınavda daha önce internet üzeri başvuru almamıştık. İnternet üzeri almış olduğumuz başvurulara göre, Diyarbakır`da 12 binin üzerinde katılım oldu.” dedi.

“En büyük gayemiz, Hazreti Muhammed`in herkes tarafından bilinmesidir”

Hazreti Muhammed`in (sav) herkes tarafından bilinmesi ve örnek alınmasını amaçladıklarını dile getiren Arslan, şunları söyledi: “12 binlik başvuru içerisinde büyük çoğunluğu çocuklar oluşturdu. Bu da bize geleceğe dönük ümit var ediyor. Çocukların siyer öğrenmesi bizi daha çok mutlu ediyor. Bunun yaklaşık 5 bini çocuklardan oluşuyor. Çocuklar arasında da kız çocukları daha çok rağbet etti. En büyük gayemiz, önderimiz olan Hazreti Muhammed`in herkes tarafından bilinmesi, öğrenilmesi, örnek alınmasıdır. Allah, bizim için O`nu örnek olarak gösteriyor. Allah`a hamdolsun bu güzel çalışmanın bir parçasıyız.”

Sınav sonrası duygu ve düşüncelerini aktaran Diyarbakırlılar, herkese Hz. Muhammed`in hayatını okumalarını tavsiye ettiler.

Sınava girerken heyecan yaşadığını belirten Kevser Sena Oruç, “Sorular biraz zordu. Peygamber Efendimizin hayatını okuyarak hayata geçirirsek daha etkili ve daha başarılı oluruz. Herkese Hazreti Muhammed`in hayatını okumayı ve ona göre yaşamayı tavsiye ediyorum. Çünkü o, bizim için örnek alınması gereken önderdir.” dedi.

3`üncü kategoriden sınava giren Mehmet Ali Çakmak, “Babamla birlikte sınav yerine geldim. Sınav çok iyi geçti ama biraz heyecanlıydım. Herkesin bu sınava girmesini isterdim. Sınava girmeyenler yine de mutlaka kitabı okumalılar.” ifadelerini kullandı.

Oğluna destek olmak için birlikte sınava geldiklerini ifade eden baba Nihat Çakmak ise tüm ebeveynlere, çocuklarına siyer öğretmeleri tavsiyesinde bulundu.

4`üncü sınıf öğrencisi Meryem Nur Bönül, sınav sorularının oldukça basit olduğunu söyleyerek, “Sınava girerken heyecanlıydım. Kitabı okuyarak Peygamber Efendimizin hayatını öğrendik. Annesini 4 yaşında iken kaybettiğini, çektiği zorlukları öğrendik. Herkes onun hayatını öğrensin.” şeklinde konuştu.

Sınava hazırlık kapsamında kaynak kitabı bir defa bitirdiğini aktaran İsa Satuk ise “Sınava hazırlanmakla Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmiş olduk. Sınav zor geçti ama çok güzeldi. Kaybedecek bir şeyimiz yok. Sonuçta Peygamberimizi tanıdık.” diye belirtti.

Çınar`da Siyer Sınavı`na yaklaşık 2 bin kişi katıldı

“Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmek mükâfatların en büyüğüdür”

Kutlu Doğum Siyer Sınavı Diyarbakır`ın Çınar`da ilçesinde de büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Sınava girenlerin aileleri bu tür etkinliklerin devamlı yapılmasını istediler. İlçe merkezi ve mahallelerinde (köylerinde) 12 merkezde gerçekleşen sınava yaklaşık bin 600 kişi katılım gösterdi.

Sınava giren herkesin kazandığının altını çizen İbrahim Eren, “Sınava, Çınar`a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Köksalan (Tobinî) Mahallesi`nden geldik. Sınava kızım ve 2 yeğenim ile beraber 20 kilometre mesafeden geliyoruz. Sınavı organize edenlerden öncelikle Allah razı olsun. Gerçekten büyük bir hizmete imza attılar. Bu sınava çocuklarımızın girmesinin tek amacı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`in (SAV) örnek hayatını öğrenmeleri ve hayatlarında tatbik etmeleridir. Sınavı kazanıp kazanmamaları o kadar önemli değildi. Bence sınava giren herkes kazanmıştır. Çünkü Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmek kazançların, mükâfatların en büyüğüdür. Bu tür organizasyonların her yıl yapılmasını istiyoruz. Katılımın daha da fazla olması için çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum.“ ifadelerini kullandı.

Çınar`a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Bağacık (Baxcaxê) mahallesinden geldiklerini belirten Şeyhmus Güneş, “Çınar`a bağlı Bağacık Mahallesi`nden sınava kızım ve oğlumu getirdim. Böyle bir organizasyonun yapılması çok güzel. Bu sınavın yılda bir değil de 6 ayda bir yapılması daha güzel olur. Sınava katılan bütün öğrencilere başarılar diliyorum, hepsi zaten sınava girerek kazanmış sayılırlar. Çocuklar kitabı ellerine aldıkları ilk günden bu yana çok heyecanlı idiler, kitabı hiç ellerinden düşürmediler.” dedi.

“Siyer sınavı kitabında bilmediğimiz birçok şeyi öğrenmeye fırsat bulduk”

Siyer Sınavı`na çok çalıştığını belirten Bünyamin Yaşar isimli çocuk ise “Sınava Çınar`dan katılıyorum, sınav çok iyi geçti, soruları çok güzeldi. Siyer sınavına çok çalıştım, kitabı okudum, kitap da çok faydalı bilgiler yer alıyordu. Okuduğum kitaptan birçok şey öğrendim, Peygamber Efendimizin hayatını çok güzel bir şekilde anlatmış.” diye konuştu.

Çınar`a yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan İncirtepe (Tilaraf) Mahallesi`nden sınava katılan Muhammed Ali Demirel, “Kitap çok güzeldi, çünkü bize Peygamberimizin hayatını anlatıyordu. Kazanıp kazanmamak çok önemli değil, çünkü bu kitabı okuyarak yeni bilgilere sahip olduk. Sınav Peygamberimizin hayatını daha iyi tanımamıza vesile oldu.” şeklinde konuştu.

Okuduğu siyer sınavı kitabında bilmediği birçok şeyi öğrenmeye fırsat bulduğunu belirten Sema Nur Çaran da şunları söyledi: “Sınav büyük bir coşku ile geçti, soruları kolaydı. Sınava herkesin katılmasını isterdim. Rehber TV`de 90 binin üzerinde kişinin sınava girdiği söylendi, İnşallah birinci çıkarım. Okuduğum siyer sınavı kitabında bilmediğim birçok şeyi öğrenmeye fırsat buldum.”

Erganililer umre için ter döktü

Diyarbakır`ın ilçelerinde düzenlenen sınavın merkezlerinden biri de Ergani`ydi. Kutlu Doğum Siyer Sınavı`na Ergani`de de yoğun bir katılımın olduğu gözlemlendi.

Sınav Ergani merkezin yanı sıra Yukarı Kuyulu (Termil) ve Kabasakal (Qabasakal) köylerinde de yapıldı.

Kutlu Doğum Siyer Sınavına 1`inci kategoriden katılan Kadri Buran, sınav vesilesiyle Peygamberin hayatını bir daha okunduğunu belirterek, “Haftalardır hazırlandığımız siyer sınavından çıktık. Sorular gayet kaliteli ve kolaydı. Soruları hazırlayan Peygamber Sevdalılarına teşekkür ediyoruz. Bu organizasyon ile peygamberi tanıma ve tanıtma fırsatı yakaladık. Bu sınav sadece umreyi kazanma değil, Resullah`ı tanıma açısından önemlidir ve her sene yapılmasında fayda vardır.” dedi.  

Sınava 3`üncü kategoriden katılan Muhammed Hanife Kaya ise bu sınavın sadece ödüllü olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, “Önemli olaran Peygamber Efendimizin hayatından öğrendiğimiz bilgilerdir. Onun hayatından biraz dahi haberdar olursak bize çok faydası olacaktır.” diye konuştu. (Hamza Adiyaman/Emrah Deniz/Vedat Aydın-İLKHA)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir