• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

Geçen yıl üretim azlığından dolayı market ve pazarlarda 5 TL’ye kadar satılan patatesin tahtına, bu sene kuru soğan oturdu. Tarlada 1,50-1,80 TL arasında çıkan kuru soğanın fiyatı, sebze halinde 2,2 TL’ye ulaştı. Market ve pazarlarda 3 TL’den satılan soğanın fiyatının daha da yükseleceği belirtiliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sebze Hali’nde patatesin fiyatı son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yıl kış ve ilkbahar aylarında markette 5 TL’ye satılan patatesin fiyatı, sebze halinde kalite ve cinsine göre 50-80 kuruş arasında satıldı. Pazar ve markette 60 kuruş ila 1,25 TL’den satılan patatesin ucuz olması ise en çok halkı memnun etti.

Geçen yıl zam şampiyonu olan patateste, bu sene rekoltenin artmasıyla fazlalık oluştuğunu bu sebeple fiyatların en düşük seviyeye gerilediğini ifade eden hal esnafı, bunun çiftçiyi üzdüğünü ancak tüketiciyi sevindirdiğini söylediler.

Patatesin tahtına bu sene kuru soğan oturdu

Mahsulün azlığı sebebiyle kuru soğan fiyatlarının arttığını belirten hal esnafından Ahmet Hacıoğlu, “Üretim alanlarının geçen yıla göre azalmasının yanı sıra pembe kök hastalığının yol açtığı verim düşüklüğü ve buna bağlı olarak rekoltede meydana gelen azalmadan dolayı fiyatlar tavan yaptı. İki hafta önce üreticide 90 kuruş civarında olan kuru soğan, bir anda artışa geçerek 1,80 TL oldu. Halde 2,20 TL olan soğan market ve pazarda ise 3 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.” diye belirtti.

Yeni mahsulün toplanacağı Nisan ayında kadar fiyatların daha da artabileceğine dikkat çeken sebze komisyoncularından Murat Sarı ise, “Bu sene soğan eken kâr etti, geçen sene zam şampiyonu olan patates şimdi 50 kuruş gibi en düşük seviyelerden satılırken soğan tavan yaptı.”dedi.

Fiyat artışının ihracatla orantılı olduğunu belirten Sarı, “Soğan ihracatı devam ederse fiyatlar iç pazarda daha da artar. Bizden soğan alan ülkeler ithalatı durdurursa veya azaltırsa fiyatlar düşmeye başlar. Soğan fiyatlarındaki bu artış devam etse bile Nisan ayında Adana Kadirli bölgesinde erken üretimin başlamasıyla fiyatlar düşer.” diye konuştu. (Ayhan Kaya - İLKHA)