Libya`da birlik hükümetine ret
İki parlamentoya bölünen Libya`da Tobruk Temsilciler Meclisi, geçen hafta kurulan ulusal mutabakat hükümetine güven oyu vermedi. Parlamentodaki 104 vekilden 89`u birlik hükümetine `Hayır` dedi.
Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, geçen hafta kurulduğu resmen açıklanan ulusal mutabakat hükümetinin güven oylamasında ret oyu verdi. Meclis'teki 104 vekilden 89'u birlik hükümetinin güvenoylamasında "hayır" yönünde oy verdi.
Temsilciler Meclisi'nin, Başbakan Fayiz Sirac'dan on gün içinde, kriz hükümeti çerçevesinde küçültülmüş yeni bir bakanlar kurulunun oluşturulması, önerilen bakanlar ve bakanlıkların sayısının azaltılmasını istediği kaydedildi.
Fas'ın Suheyrat kentinde düzenlenen görüşmelerin ardından 19 Ocak'ta Libya'da 32 bakanın yer aldığı ulusal mutabakat hükümetinin kurulduğu duyurulmuştu.
Libya'da bölünmüşlük iki ordu ile başladı
Kaddafi`nin devrilmesinden sonra Libya`da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs ayında emekli General Hafter, Libya`daki İslami referanslı milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon başlattı. Saldırdığı milisler birleşerek Fecr-i Libya (Libya`nın şafağı) adında karşıt bir operasyona başladı ve Libya`da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.
İki parlamento
Haziran 2015'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını aldı.
Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden, başkent Bingazi yerine Tobruk kentinde göreve başlayan LTM`nin meşruiyeti ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. MGK, karar verilene kadar Trablus`ta görevini sürdüreceğini açıkladı.
İki hükümet
MGK, Ömer Hasi`yi, LTM ise istifa eden Abdullah Sini`yi yeni hükümet oluşturmakla görevlendirdi. Ve daha sonra oluşturulan her iki hükümet görevlendirdiği parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus`ta biri de Tobruk`ta göreve başladı.
Kaynak: Reuters, AA, Al Jazeera