• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
Ege`de göçmen faciası: 17`si çocuk, 43 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kaçak yollarla Ege Denizi üzerinden Yunanistan`a gitmeye çalışan iki göçmen teknesi battı. En az 43 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 17`si çocuk.

Reuters`a konuşan bir sahil güvenlik yetkilisi, teknelerden birinin Bodrum Gümüşlük açıklarındaki Kalolimnos adası yakınlarında battığını belirtti. 26 kişinin kurtarıldığını, 35 kişinin ise hayatını kaybettiği ifade etti. Üç kişiyi kurtardığını ancak birinin hayatını kaybetiğini belirten Michalis ismindeki bir balıkçı, göçmenlerin can yelekleri giymediğini söyledi. Kurtulanların teknede çok daha fazla insan olduğunu söylediğini aktardı.

Didim açıklarındaki Bulamaç (Farmakonisi) Adası`nda da bir başka tekne gece yarısı battı. 6 kadın ve iki çocuk boğularak hayatını kaybetti. Yaklaşık 40 göçmen, sahile yüzerek canlarını kurtardı.
Uluslararası Göç Örgütü, son bir yılda Ege`de ölenlerin sayısının 900`ü geçtiğini açıkladı.

2500 can yeleği imha edildi

Kişisel koruyucu donanımların piyasadaki gözetim ve denetim görevini yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ekipleri, can yeleği üreticisi ve satıcısı 121 firmayı denetledi. İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Aydın, Kocaeli, Mersin ve Çanakkale'deki eş zamanlı denetimlerde 2 bin 500'den fazla uygunsuz ve güvensiz can yeleğini yerinde imha etti. Yüzlerce ürün de test edilmek üzere emanete alındı. Bu ürünlerin satışı durduruldu.

Standart dışı olarak üretilen sahte can yeleklerinde, genellikle artık çanta kumaşı ve su geçiren malzemeler kullanılıyor. Bu niteliğiyle söz konusu can yelekleri, kişiyi kurtarmak yerine aksine suyu emip aşağıya çektiği için kullanan kişinin boğulmasına yol açıyor. Kalite ve özelliğine göre standartlara sahip bir can yeleği yaklaşık 70 ila 250 liraya satılırken, sahte can yelekleri özellikle Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu kıyı kentlerinde 25 ile 30 lira arasında alıcı buluyor.

Kaynak: Reuters ve AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir